CII: Loonverschillen op basis van geslacht en etnische afkomst minder geworden; pensioenverschillen toegenomen

De gemiddelde gender- en etnische loonverschillen in de Britse verzekeringsbranche zijn gedaald, zo blijkt uit de jongste inventarisatie van het Chartered Insurance Institute (CII) naar de verschillen in salaris en pensioen tussen mannen en vrouwen en tussen etnische groepen.

  In twee jaar tijd zijn de gemiddelde salarisverschillen op basis van geslacht teruggelopen van 13,9% (2020), via 10,06% (2021) naar 9,31% dit jaar. In vergelijking met vorig jaar is de salary gap met medewerkers met een etnische afkomst teruggelopen van 14,10% naar 9,90%. Daarentegen is de pension gap  in een jaar tijd bijna verdubbeld: van 7,35% naar 13,46%.

“Terwijl er een positieve trend is in de vorm van een kleiner wordende loonkloof tussen mannen en vrouwen (median gender pay gap), is de gemiddelde loonkloof (mean salary pay gap) tussen mannen en vrouwen groter geworden”, merkt de human resources executive director van de CII Group, Caren Thomas, op. “De variantie tussen de gemiddelde en mediane loonkloof per uur geeft aan dat onze gegevens scheefgetrokken zijn.”

Thomas legde uit: “We hadden in april 2022 een gelijk aantal vrouwelijke en mannelijke werknemers in ons executive leadership team, terwijl meer functies in het senior leadership team werden bezet door mannen, met vrouwen die een groter deel van onze instap- en coördinatorfuncties bezetten. Als gevolg daarvan neemt het aandeel mannelijke werknemers toe naarmate we van het lagere midden naar het hoogste loonkwartiel gaan en neemt het aandeel vrouwelijke werknemers af.”

“Ondertussen zegt de uitvoerend HR-directeur dat ze blij waren om dalingen te melden in zowel de gemiddelde als de mediane etnische loonkloof, terwijl ze zich blijven richten op het verbeteren van etnische diversiteit op hogere niveaus. Onze voorgestelde acties voor 2023 omvatten het verhogen van het aandeel van werknemers die hun etnische en sociaaleconomische gegevens bekendmaken en het vergroten van de etnische diversiteit van collega’s in het senior leadership team,” merkt Thomas op.”Als supporter van Progress Together dragen wij bij aan het werk dat wordt verricht om de sociaaleconomische diversiteit van senior leiders in de sector te verbeteren.”

De CII-groep, waarvan het personeelsbestand onder de vereiste rapportagedrempel ligt, maakt de bovengenoemde informatie bekend omdat de organisatie van mening is dat het juist is om dit te doen, aldus chief executive Alan Vallance. “Het is geruststellend om verdere verbetering te zien in deze laatste cijfers, terwijl we erkennen dat kleine veranderingen in onze personeelssamenstelling een aanzienlijk verschil kunnen maken voor deze belangrijke maatstaven, die we in gedachten moeten houden bij het maken van historische vergelijkingen. Er is duidelijk meer te doen, en we zullen in samenwerking met andere organisaties positieve actie blijven ondernemen om de diversiteit in onze sector te verbeteren.”