Burgers waarderen inzet NL-Alert; meer dan de helft komt in actie

Tussen 1 juli en 31 december 2019 onderzocht het lectoraat Crisisbeheersing de ervaringen van burgers met NL-Alert. De onderzoekers concluderen dat burgers over het algemeen de inzet van NL-Alert weten te waarderen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de respondenten in actie is gekomen om de negatieve gevolgen van het incident zoveel mogelijk te voorkomen en/of te beperken. Hoe dichter zij zich bij de incidentlocatie bevonden, hoe eerder respondenten geneigd waren actie te ondernemen.

Uit het onderzoek bleek bijna de helft van de respondenten anderen in de omgeving te hebben gewaarschuwd naar aanleiding van NL-Alert. Familieleden werden het vaakst gewaarschuwd. Respondenten zijn over het algemeen tevreden over de informatie die verschaft is via een NL-Alert. Ze vinden dat de ontvangen berichten nuttig zijn geweest en terecht zijn verstuurd. Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat mensen graag een ontalarmeringsbericht ontvangen dat aangeeft dat de situatie weer veilig is.

Tevredenheid

Op basis van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat burgers over het algemeen de inzet van NL-Alert weten te waarderen. Daarnaast draagt het bij aan het veilig handelen van burgers tijdens een incident. Door deze positieve uitkomsten willen we veiligheidsregio’s oproepen om niet te terughoudend te zijn met het uitsturen van een NL-Alert.

Bekijk het volledige rapport met aanbevelingen en conclusies:Rapport burgerbeleving NL-Alert

Bronnen en illustratie: IFV