BouwMonitor juli: kwart bouwers verwacht te moeten reorganiseren vanwege corona

De bouw lijkt de grootste klap te boven, toch verwacht een kwart van de bedrijven te moeten reorganiseren als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USPNa een sterke terugval van de productie en omzet in april en mei is de bouw sinds juni aan de beterende hand. Het herstel dat in juni zichtbaar was, zet in juli door. De omzet in de totale bouw lag in juli 1,5% onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar.

Gww-bedrijven hebben de zwaarste klappen van de coronacrisis achter de rug. Toch kampten ze in juli nog wel met een omzetverlies van 4%. Woning- en utiliteitsbouwers zitten alweer op het omzetniveau van vorig jaar.

Schade opmaken

In mei lag de bouwproductie nog 13,7% onder het niveau van vorig jaar, blijkt uit gegevens van het CBS. In april was de productie al met 6% ingezakt. De omzet lag in mei gemiddeld 11% lager, na in april al met 2% te zijn gedaald. Vorig jaar steeg de bouwproductie in juli nog met 6%. Nu bouwers na vier coronamaanden de schade opmaken, verwacht één op de vijf bouwers vanwege corona te moeten reorganiseren; nog eens 4% weet dat zeker.

Van de bouwers die omzetverlies noteerden, wijst 75 procent corona als belangrijkste oorzaak aan, blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek over de maand juli. Opvallend is dat bijna de helft van de bouwers met omzetverlies aangeeft dat de stikstofproblematiek en/of PFAS-restricties ook nog steeds een belangrijke hinderpaal zijn. Veel projecten zijn daardoor uitgesteld.

Meer dan de helft (55%) van de gww-bedrijven zegt last van vertraging in de afgifte van bouwvergunningen te ondervinden. Bij B&U- bedrijven loopt 36% daar tegenaan. Voor projectontwikkelaars is de situatie beroerder: 69%t kampt met vertraagde vergunningverlening.

Een kwart (24%) van de bouwers is pessimistisch over de toekomst. Deze groep denkt dat het virus een langdurige impact zal hebben en dat de economie in een (langdurige) recessie terecht zal komen. 13% van de bedrijven krijgt op dit moment steun van de overheid.72% van de bouwers verwacht dat de tweede golf er daadwerkelijk aan komt. Meer dan de helft verwacht een omzetdaling tegemoet te gaan als het zover komt. Een op de drie bouwers verwacht in dat geval meer dan 10% omzet te gaan kwijtraken.

Ziekteverzuim

Op het personele vlak leidt de onrust rond corona en stikstof vooral tot het afbouwen van het personeelsbestand. 2% van de bedrijven heeft in juli vast personeel moeten ontslaan, 14% van de bedrijven ging niet verder met tijdelijk personeel en 36% nam afscheid van zzp’ers.Het ziekteverzuim speelt de bouw in de coronatijd ook nog steeds parten. Het aantal bedrijven met een hoger ziekteverzuim dan normaal is volgens het onderzoek gedaald van 29% in juni tot 22% in juli.

Vooral vanwege corona, stikstof en PFAS kampt één op de tien bouwers met uitgestelde projecten. Van projecten die geannuleerd worden, zijn bedrijven in de helft van de gevallen de oorzaak. Particulieren annuleren hun bouwplannen ook nog wel, maar een stuk minder dan een paar maanden geleden. Waarschijnlijk zijn ze over de eerste schrik van corona heen.

Productieverlies

Ondanks dat de bouwproductie niet (veel) verder wegzakt, zegt 45% van de bouwers te maken te hebben met productieverlies op lopende projecten. Voor een kwart van de bedrijven is het verlies minder dan 5%. 18% heeft een productieverlies tussen de 6 en 20%.Leveringen van bouwmateriaal (vooral afbouwmateriaal) lopen het vaakst spaak (aandeel 45%), gevolgd door ziekteverzuim (24%) en het effect van coronamaatregelen (20%). Een tekort aan buitenlandse arbeidskrachten wordt door 10% gemerkt.

Bron Cobouw