Bijna 272.000 familiebedrijven goed voor 70% ondernemingen in Nederland

Nederland telde begin vorig jaar bijna 272.000 familiebedrijven. Dit komt neer op 70% van alle bedrijven met meer dan één werkzame persoon, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het CBS. In vijf bedrijfstakken zijn familiebedrijven bovengemiddeld vertegenwoordigd. In de Landbouw, bosbouw en visserij zijn procentueel de meeste ondernemingen een familiebedrijf: (92%), gevolgd door de horeca (81%), de bouwnijverheid (75%), de handel (74%) en de vervoer- en opslagsector (72%),

De sectoren financiële dienstverlening en overige dienstverlening zitten met een aandeel van 70% aan familiebedrijven precies op het landelijk gemiddelde. Alle overige bedrijfstakken zitten daaronder: industrie en verhuur  en overige zakelijke diensten (69%), verhuur en handel van onroerend goeden specialistische zakelijke diensten(beide 59%), waterbedrijven en afvalbeheer (beide 56%),  gezondheids- en welzijnszorg en cultuur, sport en recreatie (beide 52%), onderwijs (48%), informatie en communicatie (42%), energievoorziening (32%) en delfstoffenwinning (31%). De meeste familiebedrijven hebben niet meer dan 50 werkzame personen in dienst. Er zijn 3 690 grote familiebedrijven met 50 of meer werkzame personen. Hiervan hebben 365 bedrijven meer dan 250 mensen in dienst. Van alle bedrijven van deze omvang is 13% een familiebedrijf, aldus het CBS..

Meeste familiebedrijven in Friesland; de minste in Utrecht

Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben. Alle familiebedrijven samen hebben 341.220 vestigingen, wat neerkomt op 63% van alle  bedrijfsvestigingen met meer dan één werkzaam persoon in Nederland. In Friesland (73%), , Drenthe en  Zeeland (beide 72%) en Limburg (71%)  zitten relatief veel vestigingen van familiebedrijven. In Utrecht (51%) en Noord-Holland (56%) relatief weinig. In de overige provincies zit het aandeel tussen de 61 en 69%. In alle provincies heeft de sector handel de meeste vestigingen van familiebedrijven. De landbouw, bosbouw en visserij heeft een aanzienlijk aandeel in de noordelijke provincies en Zeeland. De zakelijke dienstverlening heeft in de Randstad een groot aandeel.

Van de bedrijfsvestigingen in de gemeente Eindhoven, de vijfde stad van Nederland, hoort 54% bij een familiebedrijf. Dit is meer dan in de vier grote steden. In Utrecht en Amsterdam zijn bijvoorbeeld 38 en 45% van de bedrijfsvestigingen onderdeel van een familiebedrijf. In gemeentes met weinig inwoners komen familiebedrijven vaker voor dan in grotere gemeentes. Het aandeel vestigingen van familiebedrijven in de gemeente Eindhoven is wel aanzienlijk lager dan dat voor de hele provincie Noord-Brabant (68%). Een ander verschil is dat de gemeente Eindhoven relatief veel vestigingen van familiebedrijven in de commerciële dienstverlening heeft (74%) in vergelijking met de hele provincie Noord-Brabant (60%).