Bijna 1 op de 5 woningen heeft zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie. Maar liefst 18,8% van de woningen heeft zonnepanelen op het dak. Dat is ruim 2,5 zo veel als 5 jaar geleden. Inmiddels wekken bijna 3 miljoen (2,76 miljoen) Nederlandse woningen zonne-energie op. De provincie Drenthe loopt hierin voorop, daar heeft 29,1% van de huizen panelen op het dak. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

Naast Drenthe, zijn ook in Zeeland (25,3%) en Friesland (24,8%) veel zonnepanelen te vinden op daken. In Zuid-Holland hebben woningen naar verhouding het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken (11,6%). “We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.  

Hoeveel zonnepanelen liggen er in jouw gemeente? Duik in de uitgebreide zonnepanelen kaartjes van Independer.

Grote steden lopen enorm achter 

Grote steden blijven vooralsnog flink achter, op het gebied van zonnepanelen. Zo heeft in Rotterdam slechts 4,1% van de woningen panelen op het dak: nergens in Nederland is dit percentage zo laag. In onze hoofdstad doen huiseigenaren het overigens niet veel beter. In Amsterdam is het percentage een magere 4,2%. Andere grote steden met – naar verhouding – weinig woningen die zonne-energie opwekken zijn Den Haag (5,4%), Schiedam (6%) en Delft (8,9%). Hierbij Independer energie-expert Joris Kerkhof: “Ook al blijven steden achter er is wel een toename in het aantal zonnepanelen. In absolute zin ging Amsterdam bijvoorbeeld van 7.000 woningen naar bijna 19.000 woningen met zonnepanelen. Ik adviseer wel om te kijken wat de teruglevertarieven bij jouw energiemaatschappij zijn. Het kan namelijk verstandig zijn om over te stappen als een andere maatschappij betere tarieven biedt. Op onze website brengen we dat voor je in beeld.” 

Westervelders grootste liefhebbers van zonne-energie

In Westerveld hebben woningen het vaakst zonnepanelen. Maar liefst 38,4% van de huizen in deze Drentse gemeente wekken op deze manier duurzame energie op. Als tweede komt het Friese Ooststellingwerf, daar hebben 37,4% van de woningen zonnepanelen. De top 10 gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Westerveld, Drenthe (38,4%)
  2. Ooststellingwerf, Friesland (37,4%)
  3. Midden-Drenthe, Drenthe (37,3%)
  4. De Wolden, Drenthe (37%)
  5. Rozendaal, Gelderland (36,3%)
  6. Uitgeest, Noord-Holland (35,6%)
  7. Harlingen, Friesland (35,5%)
  8. Dalfsen, Overijssel (35,4%)
  9. West Maas en Waal, Gelderland (35,4%)
  10. Raalte, Overijssel (35,3%)