Banken sterk genoeg om kredietverlening voort te zetten in periode van aanzienlijke stress; Financiering door banken van bedrijven in coronatijd stijgt tot 15,2 miljard euro

Nederlandse banken hebben voldoende buffers om een periode van aanzienlijke stress aan te kunnen, zonder dat dit negatieve effecten heeft voor de kredietverlening. De buffers van banken zijn sinds de vorige crisis ongeveer verdubbeld. Dat schrijft De Nederlandse Bank (DNB) in het Overzicht Financiële Stabiliteit dat in zijn geheel is gewijd aan de mogelijke gevolgen van de coronacrisis.”Banken doen momenteel het nodige om bedrijven en consumenten met liquiditeitsproblemen te helpen. Tegelijkertijd stelt DNB in de ogen van de Nederlandse Vereniging van Banken terecht dat banken hun kredietverlening gepaard moeten laten gaan met een zorgvuldige risicobeoordeling. Dat is in het belang van zowel de klant, de overheid als de bank.:

Vandaag maakt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend dat sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart  banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels circa 180.000 ondernemers en consumenten financieel meer lucht hebben gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 15,2 miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog 12,8 miljard).  

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 21.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 12,2 miljard euro. Ruim 4.300 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is circa 1,2 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben bijna 128.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro. Dit aantal blijft gelijk ten opzichte van twee weken geleden.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “Overheid en banken hebben een eerste slag geslagen in de ondersteuning van bedrijven in nood. Daar ben ik trots op. Tegelijk realiseren we ons dat we er nog lang niet zijn. Ondanks de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen van het kabinet zijn er nog steeds bedrijven die belemmeringen ervaren en pijn lijden, zoals de horeca. Verder gaf bijvoorbeeld de technologische industrie aan het komende half jaar grote problemen te verwachten.”

Het aantal nieuwe aanvragen van financiering is de afgelopen weken afgevlakt. Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen, waardoor zij mogelijk minder geneigd zijn een nieuwe lening af te sluiten. Later in de crisis zou dit weer kunnen toenemen. Met toekenningen van de kleine kredieten corona garantieregeling (KKC) die vorige week live is gegaan, is tot nu toe dertien miljoen euro gemoeid.

Consumenten

Tot nu toe hebben ruim 31.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 75 miljoen euro gemoeid. Deze cijfers blijven nagenoeg gelijk ten opzichte van de twee weken geleden. Een betaalpauze is niet het enige middel waarmee banken hun particuliere klanten wat financiële ruimte geven. Te denken valt verder aan aanpassing van het leenproduct of een betalingsregeling. Belangrijk is dat bij particulieren goed wordt bekeken wat de persoonlijke situatie toelaat; dat is voor elke situatie anders.

Betalingsverkeer

Het aantal online transacties met iDEAL en creditkaarten blijft onverminderd hoog. Afgelopen week werd er ruim 30% vaker online afgerekend dan in dezelfde week van 2019.

Hieronder vindt u twee grafieken met de ontwikkeling van de cijfers sinds 16 april 2020:

slide 1 of 1


Hans Gorrée 
 22:11 directercrporota erisk managent & insuranc e bij Volker Weseels

De laatste kantoordag van Hans Gorrée  

  “Waar wilt u  het over hebben ‘vraagt’ LinkedIn vanochtend. Vandaag ga ik voor de laatste keer naar ‘kantoor’,  in deze Coronatijd natuurlijk een vreemde gewaarwording”, schrijft Hans Gorrée, directeur Coroporate Risk Risk Managament & Insuance bij VolkerWesels,op zijn LinkenIn-pagina. “ De laatste keer naar kantoor om afscheid te nemen van mijn team en leidinggevende. Op een paar weken na 50 jaar in de bouwnijverheid en verzekeringsindustrie actief geweest waarvan de laatste 30 jaar voor VolkerWessels. Veel beleefd, veel ondernomen, mooie contacten, verrassende wendingen, de wereld zien veranderen, zelf ook ‘omdenkend’ in de wereld gestaan. Ik dank iedereen voor de samenwerking, voor de uitdagingen, voor de discussies, vooral ook voor de lach en de vaak bovengemiddelde inspanningen om ons doel te bereiken.”

Risk & Business vroeg hem naa zijn laatste kantoordag: “Wat is bijzonder van vandaag in deze Corona tijd? Dat we een moment met de afdeling hadden op 1,5 meter,  onze CFO sprak mooie woorden en gebruikte het woord ongrijpbaar. Kennelijk was ik dat in zijn ogen, ik herken dat wel, vanuit m’n ervaring, kennis en autoriteit ontstaat zo iets en bepaal je succesvol beleid waar ik trots op ben. De medewerkers hadden een persoonlijke videoboodschap opgenomen afgelopen dagen en kreeg dat op een stick mee. Zeer waardevol en soms ontroerend. Ik ben trots op het team wat ik overgedragen heb aan Oscar (Bus, red). Een hecht team moet grote onderlinge verschillen wat heel complementair werkt, vertrouwen en respect, Rotterdamse directheid, alles is aanwezig. We overwegen nog een receptie afhankelijk van de covid-19 ontwikkelingen.”