Aantal faillissementen gestegen in april

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in april 75 bedrijven meer failliet verklaard dan in maart, meldt het CBS. De trend is sinds september 2018 licht stijgend. In de eerste vier maanden van 2020 lag het aantal faillissementen ruim drie  procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna is de trend licht stijgend. Het aantal uitgesproken faillissementen in april was het hoogste aantal na januari 2017.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in april 320 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 84. Dat zijn er 23 meer dan in maart. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.