Aantal elektrische auto’s stijgt sneller dan laadpalen: gemiddeld drie auto’s per paal; in provincie Drenthe grootste zoektocht naar laadpaal46% van de Nederlanders met een rijbewijs vindt dat er in de buurt te weinig laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Ondanks de ontevredenheid over het aantal laadpalen, is Nederland wel Europees koploper in het aantal beschikbare laadpalen. De meeste laadpalen per elektrische auto staan in Zeeland en Zuid-Holland. In Drenthe moet men het meest op zoek naar een laadpaal. Dit blijkt uit een analyse van Pricewise waarin er op basis van data van RVO per provincie gekeken werd hoeveel laadpalen er per elektrische auto beschikbaar zijn.

Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant aan kop in aantal laadpalen
Op dit moment zijn er zo’n 185.000 elektrische auto’s (vol elektrisch en hybride) en bijna 63.000 laadpalen in Nederland. Ruim 25% van alle 63.000 (semi)-publieke laadpalen bevinden zich in Zuid-Holland. Deze  provincie heeft de meeste inwoners en de meeste elektrische auto’s. In totaal staan er hier iets meer dan 17.731 laadpalen. In Noord-Holland staat dat aantal op 15.030 en in Noord-Brabant op 7.758. De provincie Drenthe beschikt over het minste aantal laadpalen; 732. Gevolgd door 1.129 in Groningen en 1.217 in Friesland. 

<

Gemiddeld één laadpaal per drie auto’s 
Uit de analyse blijkt dat er gemiddeld per drie auto’s één laadpaal is. Drentenaren moeten het hardst zoeken naar een laadpaal. Drenthe heeft, naast daadwerkelijk het minst aantal laadpalen, namelijk ook het minst aantal laadpalen voor de hoeveelheid elektrische auto’s die de provincie telt. Het aantal laadpalen per elektrische auto staat in deze provincie op 0,21. Dat betekent dat er één laadpaal is per vijf elektrische auto’s. In Zeeland en Zuid-Holland kunnen elektrische rijders waarschijnlijk het meest makkelijk een beschikbare laadpaal vinden. In deze provincies is er één laadpaal beschikbaar per – iets meer dan – twee auto’s. In de staafgrafiek is een overzicht te zien van het aantal laadpalen per provincie in Nederland.  

Nederland meeste laadpalen van Europa
Nederland beschikt over 25% van alle laadpalen in Europa. Daarmee heeft ons land het meest aantal laadpalen van Europa. Het aantal laadpalen in Nederland steeg de afgelopen jaren flink. In de periode 2016-2020 steeg het aantal privé-laadpalen met ruim 109%. Het aantal (semi-)openbare laadpalen nam in de periode 2019-2020 toe met zo’n 70%; van 37.000 naar 63.000. In 2020 steeg het aantal elektrische auto’s met 140% ten opzichte van 2019. Dat aantal zal de komende jaren waarschijnlijk nog flink toenemen. Ondanks de hogere aanschafkosten en premie voor de autoverzekering voor deze wagens, gaf één op de drie Nederlanders in eerder onderzoek aan te overwegen om binnen vijf jaar elektrisch te rijden. Met deze stijging, zal het aantal laadpalen ook mee moeten stijgen.