10% van ondernemers ondervindt problemen met aanvraag steunmaatregelingen overheid; Eerste meldpunt voor en door zzp’ers in Corona-tijd opgericht

De Vereniging Zelfstandige Professionals is onder leiding van onderneemster Vera Lagerwaard gestart met het eerste onafhankelijke meldpunt voor zzp’ers. Het meldpunt ontving al honderden reacties na het bekendmaken van de plannen om dit meldpunt op te richten waar ondernemers pragmatisch advies krijgen. Het is het enige onafhankelijke meldpunt voor zzp’ers in Corona-tijd voor hun zoektocht in de steunmaatregelingen. ”Ondernemers vallen om verschillende redenen tussen wal en schip”, stelt oprichtster Vera Lagerwaard. Uit een enquête die uitgezet was bij 2.000 ondernemers, bleek dat 10% van de ondernemers problemen ondervindt met de aanvraag van steunmaatregelingen van de overheid.

De afgelopen weken kwamen er al honderden vragen binnen bij het meldpunt. Diverse ondernemers staan stil door de corona-maatregelen, maar hebben geen ‘recht’ op enige vorm van ondersteuning vanuit de overheid. Eén van de ondernemers heeft een bedrijf in Nederland, maar woont over de grens. Zijn bedrijf betaalt in Nederland belasting, maar kan vanwege het privéadres in België geen gebruik maken van de steunmaatregelen. Een andere ondernemer die zich meldde heeft een VOF samen met zijn vrouw. Eén van hen mag de Tozo aanvragen, terwijl er twee inkomens missen. Veel ondernemers die na hun pensioenleeftijd door zijn gegaan met ondernemer melden zich ook bij Lagerwaard. Mensen met AOW vallen buiten alle regelingen, maar kunnen afhankelijk zijn van dit ondernemersinkomen als aanvulling van hun pensioen.Ook meldden ondernemers zich bij het meldpunt die worden afgewezen vanwege het feit dat hun bedrijf op hun huisadres ingeschreven staat. Wel kosten die doorgaan, maar de omzet blijft uit.

TOGS breder mogelijk maken om faillissementen te voorkomen

Meldpuntoprichtster Vera Lagerwaard vertelt: “Ik spreek veel bedrijven die indirect zijn stilgelegd door de maatregelen, maar die geen recht hebben op de TOGS. Andere ondernemers kampen met een enorme omzetdaling en kunnen hun rekeningen niet meer betalen, maar ze verdienen nog te veel voor de Tozo. Dan hebben we het nog niet eens over de problemen waar ze tegenaan lopen bij de gemeente of het RVO bij de aanvraag. In korte tijd heeft het kabinet een divers pakket aan steunmaatregelen weten neer te zetten. Maar de honderden ondernemers die zich meldden bij het meldpunt laat zien dat niet alle ondernemers die in de problemen zitten een oplossing ontvangen.”

Zelfstandige Professionals is een zelfstandig opererend onderdeel van Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp’ers in de bouw sinds de start in 2000. Zij besloten vorig jaar een betaalbare alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering te lanceren. Zonder uitsluitingen op beroep, leeftijd of medisch verleden met betaalbare maandbedragen. AOV Bouw, zoals de voorziening heet, trok meer dan 1.000 deelnemers aan en kreeg veel belangstelling van zzp’ers buiten de bouw. Eind 2019 volgde de uitbreiding met AOV Profs, voor zzp’ers buiten de bouw. De voorziening wordt gezamenlijk gevoerd en onderhouden waardoor er inmiddels al bijna 1.700 deelnemers zijn.

Vera Lagerwaard is het gezicht van vereniging Zelfstandige Ondernemers en AOV Profs. Ze is verantwoordelijk voor het in de markt zetten van AOV Bouw en is nu het gezicht van Zelfstandige Professionals. Ook is ze verantwoordelijk voor AOV Profs en startte tijdens de crisis een meldpunt voor zzp’ers die tussen wal en schip dreigen te vallen in deze corona-crisis.

Meer informatieZelfstandige Professionals