Nederlandse werknemers willen meer thuiswerken dan ze denken dat mag; Meer dan de helft van de werknemers heeft door thuiswerken een betere balans tussen werk en privéleven

Nu bedrijven beslissen over nieuwe manieren van werken na de pandemie, verwachten drie van de vijf (58%) werknemers in Nederland dat zij meestal of altijd op kantoor of op locatie zullen moeten werken, maar slechts de helft (48%) wil dat. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van WTW (Willis Towers Watson).

Bijna een kwart (23%) zegt het liefst altijd of meestal thuis te werken, maar slechts 17% denkt dat dit zal worden toegestaan, terwijl 29% zegt de voorkeur te geven aan een gelijke verdeling tussen kantoor en thuis. Meer dan de helft (56%) van de werknemers geeft aan dat zij door thuiswerken een betere balans hebben tussen werk en privélevenUit het onderzoek van WTW onder 1036 Nederlandse werknemers komt een enorme verschuiving in werkpatronen naar voren: 72% van de werknemers zei voor de pandemie altijd of meestal op kantoor of op locatie te werken, en slechts 12% zei altijd of meestal thuis te werken.

Raymond Wammes, Director Work, Rewards & Careers bij WTW, zegt: “Thuiswerken is absoluut een blijvertje en de kunst voor werkgevers zal zijn om dit op de juiste manier te gaan organiseren. In deze uitdagende arbeidsmarkt moeten bedrijven begrijpen wat hun personeel wil en nodig heeft als ze het beste talent willen aantrekken en behouden. Flexibiliteit in werk staat zeer hoog op de wensenlijst tegenwoordig. Mensen die meer flexibiliteit willen dan ze nu krijgen, zullen eerder van baan veranderen, ondermaats presteren of een burn-out krijgen.”

Thuiswerken is een belangrijke factor geworden op een concurrerende arbeidsmarkt. Een derde (35%) van degenen die op afstand willen werken maar niet de mogelijkheid daartoe hebben, zegt van baan te willen veranderen. Flexibel werken is nu de op drie na belangrijkste factor bij het aantrekken van talent. Elke mismatch kan leiden tot risico’s rond de betrokkenheid en prestaties van werknemers. Een kwart (24%) van degenen die tevreden zijn met hun manier van werken, zegt burn-out klachten te ervaren, maar dat stijgt tot 37% voor degenen die meer willen thuiswerken.

Wammes voegt toe: “Werken op afstand heeft voor- en nadelen: de een is blij met de grotere flexibiliteit, maar de ander mist misschien de teamsfeer van het kantoor. Werkgevers moeten hun werknemers ondersteunen en het juiste evenwicht vinden om de betrokkenheid en het welzijn te maximaliseren.”

Uit het onderzoek kwamen ook enkele nadelen van thuiswerken naar voren. Bijna een derde (30%) denkt dat het schadelijk is voor hun loopbaanontwikkeling, en dat percentage loopt op tot 38% onder millennials. De helft (53%) zegt dat ze zich door op afstand werken minder verbonden voelen met hun team.