Gemiddelde zoektocht naar een koopwoning een dag korter in 2023


Voor kopers van een woning heeft het aankoopproces in de eerste helft van 2023 gemiddeld genomen een dag korter geduurd dan in de tweede helft van 2022. Dat blijkt uit een uitgebreide steekproef van afgesloten hypotheken bij Hypotheek Visie. In het eerste half jaar van 2023 duurde het gemiddeld 67 dagen vanaf het moment dat een huizenkoper een eerste gesprek met zijn financieel adviseur had tot de uiteindelijke dag van passeren. In het laatste half jaar van 2022 was dit gemiddeld nog 68 dagen.

Woningmarkt in Nederland minder krap

De krapte op de woningmarkt is begin dit jaar afgenomen ten opzichte van 2022. Dit is onder andere terug te zien in de doorlooptijd van een eerste gesprek met een hypotheekadviseur tot de dag van het daadwerkelijke passeren. De gemiddelde woningzoeker die zijn hypotheek laat regelen door een hypotheekadviseur, was in 2023 vanaf het moment van de eerste afspraak gemiddeld 67 dagen onderweg tot het moment van passeren. In 2022 was dit nog 68 dagen, een dag langer.

 “Een klein verschil”, zegt Uriël Ballast, CMO van Hypotheek Visie. “Maar dit geeft wel aan dat financieringen sneller rondkomen.” Met name op provinciaal niveau zijn er grote verschillen te zien in de doorlooptijd van de zoektocht naar een huis. Zo is in Noord-Brabant de doorlooptijd van 78 dagen teruggelopen naar 70 dagen. Meer dan een week korter dus.

Proces koopwoning 

De zoektocht naar een woning begint eerder dan aan tafel bij een hypotheekadviseur. Vaak is de koper al langer aan het twijfelen over de aanschaf van een woning. De zoektocht begint vaak al oriënterend op websites zoals Funda. Maar we zien duidelijk dat dit proces in een soort snelkookpan terecht komt zodra de woningzoeker bij een hypotheekadviseur is gekomen voor een eerste gesprek. De mensen die vervolgens een huis vinden, doen er vervolgens nét iets langer dan twee maanden over voordat ze de sleutel krijgen van hun nieuwe woning. Logisch ook, aangezien deze mensen veel beter weten wat ze precies kunnen financieren.”

Daling marktwaarde binnen hypotheken bij Hypotheek Visie 

Uit een uitgebreide steekproef met meer dan 1.600 afgesloten hypotheken blijkt daarnaast dat de gemiddelde marktwaarde in Nederland stevig is gedaald. Dit staat in lijn met de daling van gemiddelde koopwoningen in Nederland. In de tweede helft van 2022 was de gemiddelde marktwaarde van een woning waar een hypotheek op is afgesloten bij Hypotheek Visie nog € 403.555. In de eerste helft van 2023 was deze gemiddelde marktwaarde € 379.607. Een daling van 5,9%. “Nog een teken dat we ons steeds meer in een kopersmarkt gaan bevinden”, geeft Ballast aan. Met name als starter is er tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt”.

Onduidelijk is hoe de ontwikkelingen zich in de komende maanden gaat voortzetten. De val van het kabinet zal naar verwachting de ambitieuze nieuwbouwplannen die het kabinet heeft ernstig vertragen. Dit betekent dat de forse mismatch tussen vraag en aanbod van woonruimte zal blijven bestaan en waarschijnlijk zelfs groter zal worden. Een stabilisatie van de koopprijzen of zelfs weer verdere stijging hiervan is dan een reële mogelijkheid waar woningzoekenden rekening mee moeten houden. Ook bij de huizenprijzen is op regionaal niveau veel verschil te zien. Zo daalde de marktwaardes in Limburg met ruim 9% (naar € 299.026), terwijl in Noord-Holland de marktwaardes daalden met 4,4% naar € 452.997