Bijna 21 miljoen luchtvaartpassagiers in derde kwartaal 2023

In het derde kwartaal van 2023 reisden bijna 21 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar een van de vijf Nederlandse luchthavens van nationaal belang, ruim 11% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Ook nam het aantal vluchten voor het vervoer van passagiers, post en goederen tegen betaling toe met ruim 8% tot bijna 143.000. De hoeveelheid vervoerde vracht was met bijna 348.000 ton bijna 10% lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het derde kwartaal worden de meeste luchtvaartpassagiers vervoerd, alleen coronajaar 2020 was hierop een uitzondering. In dit kwartaal vallen de schoolvakanties en de bouwvakvakantie. Augustus is gemiddeld de maand van het jaar met de meeste vliegtuigpassagiers.

Dit jaar waren de drukste dagen van het jaar tot en met het derde kwartaal zondag 30 juli en maandag 7 augustus; toen passeerden in totaal ruim 246.000 reizigers per dag de terminals van de vijf grootste luchthavens. De rustigste dag in het derde kwartaal was woensdag 5 juli. Op deze dag vlogen 165.000 passagiers via de Nederlandse luchthavens.

Acht procent meer vluchten handelsverkeer

In het derde kwartaal van 2023 werd er in het handelsverkeer, alle vluchten met passagiers, post of goederen, bijna 143.000 keer van en naar de vijf grote Nederlandse luchthavens gevlogen. Dit is ruimt 8% meer dan in het derde kwartaal van 2022. Ruim 86% van alle vluchten ging via Amsterdam Airport Schiphol.

Ook de meeste passagiers, bijna 86% van alle luchtvaartpassagiers van en naar Nederland, reisden via Schiphol. In het derde kwartaal van 2023 waren dat er 17,8 miljoen, bijna 14% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Eindhoven Airport nam met ruim 2 miljoen passagiers bijna 10% van alle reizigers voor haar rekening. Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport verwerkten in het derde kwartaal iets meer passagiers dan in hetzelfde kwartaal van 2019.

De overige luchtvaartpassagiers vlogen via Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. Van en naar de vliegvelden van Rotterdam The Hague en Maastricht Aachen waren er in het derde kwartaal van 2023, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, minder vluchten en werden er ook minder passagiers vervoerd. Het passagiersvervoer op Maastricht Aachen Airport kampt met de gevolgen van de sluiting van 8 mei tot en met 30 juni vanwege baanrenovatie, waardoor in het derde kwartaal luchtvaartmaatschappijen een deel van hun vluchten verplaatsten naar andere luchthavens.

Passagiers vanaf Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht vlogen vooral binnen Europa

Van en naar Amsterdam Schiphol reisden in het derde kwartaal van 2023 luchtvaartpassagiers van en naar alle continenten. Bijna 71% bleef binnen Europa, 16% vloog van en naar Amerika, en bijna 9% van en naar Azië. Vanaf Groningen Airport wordt alleen maar binnen Europa gevlogen.

Vanaf de andere drie vliegvelden wordt het meeste binnen Europa gevlogen naar vakantiebestemmingen in Griekenland, Spanje, Portugal en Turkije, maar ook naar enkele bestemmingen in Noord-Afrika (Egypte en Marokko). Dit is vergelijkbaar met 2019 (voor corona). In coronatijd werd er, buiten Amsterdam Schiphol om, nagenoeg alleen maar binnen Europa gevlogen.

Minder vrachtvervoer door de lucht

De hoeveelheid vracht die door de lucht vervoerd werd nam, in vergelijking met het derde kwartaal van 2022, af met bijna 10% tot bijna 348.000 ton. De meeste vracht (ruim 98%) werd vervoerd via Schiphol; bijna 341.000 ton. Dit is bijna 5% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het overige vrachtvervoer door de lucht wordt afgehandeld via Maastricht Aachen Airport. Vergeleken met het derde kwartaal van 2022 daalde de hoeveelheid luchtvracht op deze luchthaven met bijna 76%, tot bijna 7.000 ton.