Bijna 2.000 CEO’s die onlangs door accountants- en adviesbureau PwC zijn ondervraagd, zeggen dat hun bedrijf in de komende tien jaar niet “economisch levensvatbaar” zal zijn als het zijn huidige koers niet wijzigt. Dat is bijna 40% van het totale aantal CEO’s dat in 105 landen werd ondervraagd voor PwC’s jaarlijkse wereldwijde CEO-enquête.
Ze zijn bezorgd om verschillende redenen. Meer dan de helft van de ondervraagde CEO’s noemde verschuivingen in de consumentenvraag, wijzigingen in de regelgeving en personeelstekorten als uitdagingen voor hun winstgevendheid in de komende 10 jaar.
Bijna de helft (49%) maakt zich zorgen over technologieën zoals kunstmatige intelligentie die hun winsten ondermijnen, 43% zegt dat verstoringen van de toeleveringsketen een bedreiging zullen blijven vormen, en bijna een derde maakt zich zorgen over concurrenten van buiten de sector die hun terrein betreden.
Het PwC-rapport noemde “klimaatverandering, technologische ontwrichting, demografische verschuivingen, een brekende wereld en sociale instabiliteit” als bijkomende “megatrends” die bedrijven de komende jaren zouden kunnen veranderen. Amerikaanse CEO’s waren het meest optimistisch over hun bedrijfsmodellen op lange termijn, terwijl bedrijfsleiders in Japan en China het minst optimistisch waren. En ondanks de bezorgdheid is het merendeel van de ondervraagde bedrijfsleiders – 60% – niet van plan werknemers te ontslaan, althans niet in de komende 12 maanden.
Het rapport voor bezorgde CEO’s belooft echter niet veel goeds voor sommige werknemers.In het rapport bevelen de auteurs aan dat bedrijfsleiders moediger keuzes gaan maken over de koers van hun bedrijf op de lange termijn. Ze wezen op Philips, de Nederlandse multinational die zichzelf in de jaren 2010 opnieuw uitvond als bedrijf voor gezondheidstechnologie na zich sinds 1891 op verlichtingsproducten te hebben gericht.Philips splitste zich op in twee bedrijven om die verschuiving mogelijk te maken en stootte zijn verlichtingsdivisie af bij een beursgang in 2016. De stap, hoewel drastisch, werkte en trok het bedrijf uit een aanzienlijke sleur op dat moment. (De aandelen zijn recentelijk gekelderd, na een grote terugroeping van apparaten). De ondervraagde CEO’s zeiden dat ze dergelijke gedurfde beslissingen willen nemen, maar er momenteel geen prioriteit aan geven.De meerderheid zei dat ze in hun ideale wereld 57% van hun werktijd zouden besteden aan het uitzoeken hoe ze aan toekomstige eisen kunnen voldoen. In plaats daarvan neemt het beheer van de huidige prestaties van hun bedrijf het grootste deel van hun tijd in beslag