Vlieland stelt rederij MSC aansprakelijk voor schade door aangespoelde containers

 De gemeente Vlieland heeft de in Zwitserland gevestigde rederij MSC per brief aansprakelijk gesteld voor de schade door aangespoelde containers, afkomstig van het containerschop MSC ZOE dat onder Panamese vlag vaart. Dat zei burgemeester Tineke Schokker (CDA)  gisteravond in het TV-programma Jinek “Wij beginnen met opruimen en de kosten verhalen we op de reder. Inmiddels hebben in opdracht van de rederij verzekeringsagenten op alle eilanden de schade opgenomen. Ik vertrouwt erop dat het bedrijf de schade zal vergoeden.”

De stranden van Vlieland en andere Waddeneilanden liggen bezaaid met spullen en plastic, waaronder giftige stoffen, allen afkomstig zijn van het vrachtschip de MSC Zoe. Het grote containerschipschip, dat onderweg was naar Bremerhaven en met plaats heeft voor ruim 19.000 (20 tot 40ft- containers, verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers. Op woensdag en donderdag hebben vrijwilligers op verzoek van de gemeente het strand opgeruimd. Daarvoor zijn vandaag een honderdtal militairen aangekomen op de Waddeneilanden om de stranden op te ruimen, te beginnen op Schiermonnikoog.

MSC, voluit Mediterranean Shipping Company, liet eerder weten het incident serieus op te nemen zowel op het gebied van schade voor het milieu als de schade aan de lading van klanten. Het bedrijf wil schepen uitgerust met sonar inzetten om de verloren containers op te sporen. Het is nog onduidelijk hoeveel containers er op de bodem van de zee liggen. Ook is nog niet bekend hoe het incident kon gebeuren. Het schip MSC Zoe is inmiddels aangemeerd in de haven van de Duitse plaats Bremen. Hier wordt het vaartuig gelost en zal een inspectie plaatsvinden, meldt de Kustwacht. De containers zijn volgens de rederij gevallen door de harde wind. De toedracht van het ongeval wordt momenteel onderzocht door Rijkswaterstaat Zee en Delta. Voor zover bekend zijn er louter buitenlandse verzekeraars betrokken bij de schade.

Bronnen NOS, NU, Risk & Business

Het schip op de foto is niet de MSC Zoe.