Vanderwal & Joosten laat in seminar het (belang van het) ware gezicht zien

 

 

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden, in seminar luidt een bekend spreekwoord. Wie gisteren het seminar van Vanderwal & Joosten in Nieuwegein heeft bijgewoond al vermoedelijk beamen dat ook het gezicht vaak meer zegt dan vele woorden. In een uitermate boeiende en verrassende presentatie met als titel ‘De taal van het gelaat’ onderstreepte Nico Declerq, expert op het gebied van bevragingstechnieken,lichaamstaal en leugendetectie, het belang van een fysiek gesprek. “Behalve verbale communicatie kan ook non-verbale communicatie en paraverbale communicatie kan bijdragen aan het achterhalen van de waarheid.”

 

De Belgische gastspreker benadrukte allesbehalve ‘een wandelende leugendetector’ te zijn’. “Ik kan niet zien of iemand liegt, maar door te lgoed door te vragen en vooral goed te luisteren en te observeren, kan ik de kans daarop wel verhogen.” Hij noemde als voorbeeld  een door hem geregeld toegepaste test met een briefje van 20 euro. Hij laat die op de grond vallen bij drie omstanders en  verlaat  dan de ruimte waarbij vraagt dat één van de drie het eurobiljet oppakt en bij zich houdt.  Vervolgens probeert hij door het stellen van ogenschijnlijk onschudige vragen en vooral goed naar de gelaatsuitdrukkingen van de personen  te kijken te bepalen  wie het geld heeft opgepakt. “In 85% van de gevallen heb ik het bij het juiste eind”, waarbij hij aan de hand van enkele videopnamen de verschillende gemoedstoestandenen gezichtsuitdrukkingen bij mensen liet zien.

Hij sloot af met een vijftal praktische tips. “Ga ter plaatse kijken, zwijg zelf vooral en laat de ander praten, luister goed naar wat mensen zeggen, kallibreer en observeer mensen eerst en ga dan pas interpreteren  en ga vooral op zoek naar de waarheid, niet naar de leugen.” Aansluitend was er voor de in groten getale opgekomen relaties van het expertisebureau een BBQ.