UWV waarschuwt voor nog krappere arbeidsmarkt in 2018

 Door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt volgend jaar alleen maar toenemen. En daardoor zullen er steeds meer zogenoemde krapte-beroepen ontstaan. Dat verwacht het UWV. “Het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt met de maand toe”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Nu al is er in verschillende sectoren, zoals de bouw en techniek, sprake van een personeelstekort. Maar Witjes verwacht dat rond de zomer er een algemene krapte op de arbeidsmarkt zal zijn. “De verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures is dan zodanig dat je kan spreken van een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zullen dan steeds vaker creatieve oplossingen moeten bedenken om nog aan personeel te komen.”

 

Op UWV-lijst van beroepen met relatief veel moeilijk vervulbare vacatures per sector prijken vooral de bouw, .(timmerlieden, metselaars, stukadoors, loodgieters, schilders, installatiemonteurs, elektromonteurs, werkvoorbereiders, engineers, BIM-modelleurs (Building Information Modelling), de industrie. De industrie (machinemonteurs, lassers, operators, ontwerpers, constructeurs), de ICT-sector (software- en applicatieontwikkelaars, security-specialisten, business-datamanagers)m de vervoerssector (Vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, transportplanners), de zorg (verzorgenden, verpleegkundigen en restaurantkoks, hoveniers, leraren exacte vakken en talen en  schoonmakers.

Wat zijn de ‘ruime’ beroepen’?

Het UWV heeft ook een lijst opgesteld van beroepen waar er relatief nog veel werkzoekenden zijn per vacature.Dat zijn met name kantoorassistent, administratief medewerker secretariaat, administratief-juridisch medewerker, medewerker burgerzaken gemeente, receptionist, bibliotheekmedewerker, maatschappelijk werker, sociaal-cultureel werker, -activiteitenbegeleider en -facilitair manager

bron NOS en UWV