Terrorismefinanciering blijft speerpunt toezicht DNB

DNB gaat gericht onderzoek doen naar de wijze waarop instellingen transacties controleren op mogelijke betrokkenheid bij terrorismefinanciering.Ook de afgelopen maanden hebben terroristische aanslagen de wereld doen opschrikken. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde het dreigingsniveau in Nederland vast op 4: de kans op een aanslag is daarmee reëel.

De financiële sector speelt een cruciale rol als poortwachter bij het detecteren en bestrijden van terrorismefinanciering. DNB verwacht van financiële instellingen dat zij deze rol serieus nemen en actief werk maken van hun verplichtingen om klantonderzoek te doen, transacties te monitoren en hun personeel daartoe adequaat op te leiden. In de praktijk is gebleken dat het analyseren van transacties leidt tot relevante indicatoren die de opsporing van terrorismefinanciering mogelijk maken. Dit helpt niet alleen de opsporing, maar ook in de preventie van toekomstige aanslagen en is daarmee in het belang van de nationale veiligheid. Ook gelden voor financiële instellingen verplichtingen op grond van de Sanctiewet, op basis waarvan onder meer relaties van financiële instellingen aan de toepasselijke terrorismelijsten moeten worden gescreend. De nationale terrorismelijst wordt regelmatig geactualiseerd, laatstelijk in december 2016. Door tegoeden te bevriezen van personen die op de genoemde lijsten voorkomen, wordt voorkomen dat terroristen over middelen beschikken waarmee zij aanslagen kunnen voorbereiden.

Speerpunt integriteitstoezicht DNB 
Het bestrijden van terrorismefinanciering blijft een belangrijk speerpunt van het integriteitstoezicht van DNB. Uit diverse onderzoeken blijkt dat onder toezicht staande instellingen het risico om betrokken te raken bij terrorismefinanciering nog onvoldoende beheersen. Dit is onder meer gebleken uit het onderzoek naar transactiemonitoring. Daarom is de bestrijding van terrorismefinanciering in 2017 onderwerp van twee gerichte sectoroverstijgende onderzoeken. Zo gaat DNB in navolging van het onderzoek naar transactiemonitoring gericht onderzoek doen naar de wijze waarop instellingen transacties controleren op mogelijke betrokkenheid bij terrorismefinanciering. Daarnaast wordt wederom onderzoek gedaan naar de naleving van de Sanctiewet om vast te stellen of de juiste controles worden uitgevoerd.  Voor de bestrijding van terrorismefinanciering doet DNB meerdere onderzoeken. Ook werkt DNB als partner van het Financieel Expertise Centrum (FEC) actief mee aan een project inzake terrorismefinanciering

 

Foto DNB