PwC: Toekomstverwachting CEO’s een stuk pessimistischer

Nog maar twee jaar geleden toonden CEO’s zich wereldwijd zeer optimistisch over de economische vooruitzichten. Vorig jaar zagen we al scheurtjes in het vertrouwen en dit jaar is de stemming onder CEO’s tamelijk pessimistisch. Zo verwacht 53% een teruggang in economische groei, denkt 50% dat het internet versplintert omdat overheden eigen wetgeving opleggen rond content, commercie en privacy, is een kwart het eens met de stelling dat klimaatverandering nieuwe kansen biedt en   zegt 18% signifiacnt aan de slag te zijn met de upskilling van werknemers, In de uitkomsten van de CEO Survey van PwC zijn de antwoorden van 1.581 CEO’s betrokken, onder wie 35 Nederlandse CEO’s. De Nederlandse uitkomsten liggen in lijn met de wereldwijde uitkomsten.

De omslag ten opzichte van twee jaar geleden is opvallend

Uit de resultaten valt op te maken dat CEO’s onzeker zijn over de richting en uitkomst van mondiale ontwikkelingen. Ook het ontnuchterende besef dat tien jaar na de financiële crisis de economie zich in een andere modus bevindt dan vóór de crisis, speelt hierbij een belangrijke rol, denkt hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC.

Verwachtingen van de CEO’s over de wereldwijde economische groei voor de komende twaalf maanden

De negatieve stemming onder CEO’s vertaalt zich slechts ten dele in hun omzetverwachtingen. Het percentage CEO’s dat aangeeft ‘enigszins vertrouwen’ te hebben in omzetgroei gedurende de komende twaalf maanden, is ongeveer gelijk gebleven op circa 45. Het aantal CEO’s dat veel vertrouwen heeft in omzetgroei, is echter gedaald van 35 naar 27 procent. Zodoende zijn CEO’s positiever gestemd over de vooruitzichten voor hun eigen organisatie dan voor de economie als geheel.

Vraag: Hoeveel vertrouwen hebt u in in de omzetgroei van uw eigen organisatie de komende twaalf maanden?CEO’s moeten omgaan wereldwijde onzekerheden

CEO’s zijn onzeker over ontwikkelingen waarop ze zelf minder grip hebben, zoals handelsconflicten en geopolitieke risico’s, maar die wel de potentie hebben de vooruitzichten voor hun eigen bedrijf flink te raken. In 2018 en 2019 waren de CEO’s ook bezorgd over maatschappelijke, economische en geopolitieke ontwikkelingen. Dit vertaalde zich toen niet in sombere economische vooruitzicht