Publicatie Brandweeroptreden bij gebouwen met een rieten dak online beschikbaar

Rieten daken hebben een slechte naam als het gaat om brandveiligheid. In de loop der jaren is dan ook gezocht naar manieren om deze daken brandveiliger te maken. Met wisselend succes: een rieten dak blijft extra brandrisico’s met zich meebrengen. Als een rieten dak eenmaal goed brandt, is blussen zonder het nemen van onaanvaardbare risico’s voor het ingezette brandweerpersoneel vrijwel onmogelijk. Toch kan de brandweer wel degelijk effectief optreden bij branden in rieten daken. In de publicatie ‘Brandweeroptreden bij gebouwen met een rieten dak’  staat  de meest recente informatie over de bestrijding van branden in rieten daken, maar ook over brandontwikkeling, repressieve organisatie en preventie van dit type brand.

Omdat het ontbrak aan voldoende kennis en inzicht om een verbeterproces op te starten om branden in rieten daken op een effectieve en efficiënte wijze te bestrijden of te voorkomen, heeft het Kenniscentrum van Brandweer Hollands Midden een leertafel georganiseerd. Het doel van de leertafel was kennis te vergaren en te delen over preventie en bestrijding van branden in rieten daken. Ook specialisten op het terrein van branden in rieten daken uit de Veiligheidsregio’s Utrecht, Haaglanden en Gooi- en Vechtstreek waren hierbij betrokken. De uitkomsten van deze leertafel hebben als input gediend voor deze publicatie. Daarnaast zijn tijdens bijeenkomsten met een aantal specialisten uit de Veiligheidsregio’s Utrecht, Hollands Midden kennis en ervaring uitgewisseld. Ook deze informatie is opgenomen in deze nieuwe publicatie. We hopen zo de kennis over de bestrijding van branden in rieten daken, maar ook over brandontwikkeling, repressieve organisatie en preventie van branden in rieten daken, te kunnen delen met brandweerkorpsen.

De publicatie kan volgens de opstellers gebruikt worden voor deskundigheidsbevordering van individuele medewerkers brandpreventie en incidentbestrijding. Daarnaast kan de publicatie ook als achtergrondinformatie dienen bij bijscholings- of oefensessies. In de publicatie is gebruikgemaakt van het kenmerkenschema.Deze publicatie is een weergave van de huidige stand van zaken en kan bijvoorbeeld worden aangepast omdat inzichten in het werkveld zijn gewijzigd. Om de publicatie te kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren, ontvangt de Brandweeracademie graag commentaar ter verbetering. Zij nodigeneen ieder dan ook  uit om  opmerkingen of suggesties ter verbetering te sturen naar onderwijscontent@ifv.nl, onder vermelding van ‘Brandweeroptreden bij gebouwen met een rieten dak’.

De volledige publicatie Brandweeroptreden bij gebouwen met een rieten dak is hier te downloaden:v http://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20161221-BA-Brandweeroptreden-bij-branden-in-rieten-daken.pdf