Ontslagen bank- en verzekeringsmedewerkers komen steeds lastiger aan de bak

Alle berichten over personeelstekorten ten spijt: werknemers die hun baan verliezen bij banken en verzekeraars, komen steeds moeilijker aan nieuw werk, zo blijkt uit een rondgang langs praktijkexperts. De financiële wereld scoort bedroevend op het gebied van re-integratie, en de achterstand op andere sectoren wordt alleen maar groter, meldt het FD op basis van cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Van de mensen die tussen oktober 2015 en oktober 2016 werkloos werden in de financiële sector, vond slechts 27% binnen een jaar weer iets anders, afgezet tegen het gemiddelde van 63%. In 2014 vond 38% nog binnen een jaar ander werk. En volgens banken, vakbond en re-integratiebedrijven wordt de nood hoger.

De lage baankansen voor medewerkers van banken en verzekeraars zijn direct terug te voeren op de digitalisering en automatisering, waarmee tienduizenden banen zijn verdwenen. Hierdoor keerde in de eerst helft van 2017 nog slechts 9% vanuit een uitkering terug naar de branche. Mensen in administratieve functies en met lagere opleidingsniveaus hebben een verhoogd risico. Ook voor mensen met veel jaren in vaste dienst en 50-plussers is het perspectief vaak somber, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV in het FD.  Van die laatste categorie vindt nog maar één op de tien mensen binnen een jaar überhaupt nieuw werk.

Re-integratie

Dat de sector relatief slecht scoort op re-integratie, ligt volgens hem niet aan de middelen: “alle grote banken en verzekeraars beschikken over mobiliteitscentra met serieuze budgetten, al dan niet bemand door professionele partijen als Randstad. Ze hebben een arsenaal aan loopbaancoaches, arbeidsmarktwaardescans en mobiliteitsadviseurs.

De erfenis van vastigheid, royale sociale plannen en relatief hoge salarissen spelen de sector echter parten, zegt Petra van de Goorbergh, directeur van de branchekoepel Oval voor re-integratiespecialisten. “Veel veertigers en vijftigers in deze doelgroep kunnen rustig een paar jaar vooruit. Ze komen pas in beweging ruim nadat ze uit dienst zijn getreden.”

Bron FD