Nederland staat wereldwijd op negende plek qua cyberveiligheid

Nederland staat wereldwijd op de negende plaats als het gaat om cyberveiligheid, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse technisch onderzoeksbureau Comparitech naar de mate van cybersecurity in totaal 60 landen. Daarbij is gekeken naar een zevental cyberveiligheidsaspecten. Japan heeft zijn zaakjes op dit vlak het best voor elkaar en staat op de eerste plaats. Daarna volgen  Frankrijk, Canada, Denemarken en de VS. Ook Ierland, Zweden en de UK blijven Nederland voor. Met de cyberveiligheid is het ’t slechtst gesteld in Algerije, gevolgd door Indonesië, Vietnam, Tanzania en Oezbekistan.

De onderzoekers hebben gekeken naar een zevental zaken: het percentage mobiele telefoons en computers dat is geïnfecteerd met malware het aantal financiële malware-aanvallen het percentage zogeheten telnet-aanvallen (technieken die worden gebruikt door cybercriminelen om mensen allerlei kwaadaardige software te laten downloaden, en het percentage aanvallen door  cryptominers (software waarmee het gebruik van iemand’s computer kan worden overgenomen incl toegang tot de cryptomunten Ook is gekeken naar de landen die best voorbereid zijn op cyberaanvallen en de landen met de beste wet- en regelgeving op dit gebied. .

“We hebben op deze punten grote verschillen geconstateerd. In feite kan geen enkel land op alle onderdelen als ‘top of the class’ worden beoordeeld. In alle onderzochte landen kunnen nog significante verbeteringen worden doorgevoerd”, aldus de onderzoekers.

Enkele uitkomsten

Uit het onderzoekt komen onder meer de volgende scores naar voren uit de zeven onderzochte cyberveiligheidsaspecten:

  • het percentage mobiele telefoons (van alle gebruikers) dat is geïnfecteerd met malware: het hoogst Bangla Desh (35,81%); het laagst Japan (1,34%); Nederland 3,71%, plek 8)
  • het percentage computers  dat is geïnfecteerd met malware: het  hoogst Duitsland (3%), het laagst Oekra[J1] ïne (0,3%), Nederland (0,6%, plek 14)
  • het aantal financiële malware-aanvallen: het hoogst Algerije (32,41%), het laagst Denemarken (5,9%); Nederland (8,1%, plek 3)
  •  het percentage zogeheten telnet-aanvallen: het hoogst China (27,15%); het laagst Algerije, Sri Lanka en Oezbekistan (alle 0,01%), Nederland (0,32%, plek 26)
  • het percentage aanvallen door  cryptominers: het hoogst Oezbekistan (14,23%), het laagst Denemarken (0,61%); Nederland (1,06%, plek 10)
  • voorbereiding van landen op cyberaanvallen: het slechtst Vietnam (0.245 score)l het best Singapore (0,925); Nederland (0.76, plek 11)
  • wet- en regelgeving in landen op cyberveiligheidsgebied: het slechtst Algerije (1), het best China, Rusland, Duitsland en Frankrijk (7); Nederland (4, plek 20)

 [J1]