NARIM stelt zich OPEN voor samenwerking

OPEN. Dat was het centrale thema van het jaarlijkse NARIM Congres, dat afgelopen donderdag 17 mei jl. opnieuw vele honderden branchegenoten wist aan te trekken. Zij kregen in Taets Art and Event Park in Zaandam een veelzijdig programma voorgeschoteld, waarin  toekomstthema’s als klimaat/duurzaamheid, digitalisering /robotisering en communicatie de overhand hadden. Maar waar, geheel in lijn met de thema-titel, vooral veel ruimte was ingeruimd voor het aanhalen van bestaande contacten en het leggen van nieuwe.

Het plenaire gedeelte stond onder leiding van de energieke dagvoorzitter Maarten Bouwhuis, die als eerste de nieuwe NARIM- voorzitter Adri van der Waart interviewde. Nadat hij de keuze voor het thema ‘OPEN’ had toegelicht, pleitte Van der Waart andermaal  voor meer samenwerking met andere marktpartijen. “Omdat we elkaar nodig hebben.” Vervolgens werd de onlangs vertrokken NARIM-voorzitter Annemarie Schouw nogmaals in het zonnetje gezet en kreeg zij behalve een bos bloemen de eerste set NARIM-golfballen uitgereikt. Waarop zij gevat antwoorde met: “Ik heb nu echt ballen.”

Digitale disruptie

In een boeiende lezing trok keynote-speaker Christiaan Kromme, auteur van het boek ‘Humanification – Go Digital, Stay Human – de parallellen tussen de ontwikkelingsgolven die zich hebben voorgedaan in zowel de biologie als de technologie: interactie, infrastructuur, informatie, instinct, imitatie, intelligentie  en verbeelding (imagination).  Er komt volgens hem een vloedgolf van digitale disruptie op ons af. “Technologie is de lijm die mensen verbindt.” Daarbij zei hij voor de toekomst te geloven  in een ‘zwermorganisatie’, waarbij bedrijven en organisaties zich als een collectief van allerlei individuen zullen manifesteren.  Hij sloot zijn presentatie af met een viertal ‘boodschappen: Go digital Stay human, omarm nieuwe technologieën, blijf je focussen op menselijke behoeften en gedrag en think big, start small. “Innovatie kun je niet opleggen.”

Aansluitend vond een paneldiscussie plaats met makelaar Guido Verheyden (Meijers), verzekeraar Bas van Mullem (Zurich), en de beide insurancemanagers  Rohini de Waard (Vopak) en Tjerk van Dijk (KLM).  Zij kregen de drie stellingen voorgelegd die alle aanwezigen bij aankomst ook waren overhandigd met het verzoek bij de ontvangstronde met anderen te bespreken. Bij de eerste stelling ‘De blockchain zal de keten van de zakelijke verzekeringsmarkt uitdunnen’ was de stemmingsuitkomst in de zaal ongeveer fifty fifty.  De één zag hierdoor door de gerealiseerde efficiency de keten inkrimpen, terwijl een ander juist voorspelt dat er andere, nieuwe sparringpartners bijkomen. Waar men het wel over eens was, is dat blockchain de manier van werken – en daarmee de markt – zal veranderen.

Stelling twee luidde ‘Bedrijfsrisico’s als gevolg van klimaatveranderingen zijn nauwelijks vast te stellen.” Een kleine meerderheid was het hiermee oneens, mede door de komst van steeds meer geavanceerde risicomodellen. Voorstanders van de stelling wezen op de onvoorspelbaarheid van klimaatcalamiteiten. Uit de derde stelling ‘Topmensen in het verzekeringsvak moeten digitaal worden bijgespijkerd of vervangen worden’ kwam naar voren dat er iets meer voor- dan tegenstemmers waren, al  werd door de meesten aangeven dat de digitale bijspijkering niet beperkt moet blijven tot de directie maar in feite voor het overgrote deel van de sector wenselijk is.

Parade en eskimotenten

Na de lunch vonden in een Pararde-achtige setting drie rondes van kennissessies plaats waarbij in verschillende eskimotenten  door sponsors voor geïnteresseerden een programma werd voorgeschoteld. Veel van deze sessies stonden in het teken van onderwerpen als digitalisering/robotisering, duurzaamheid/klimaatverandering en communicatie. De sessies werden georganiseerd door AIG,  AGCS, Aon, Crawford, Cunningham Lindsey, NN, Swiss Re Corporate Solutions, Tokio Marine HCC, Willis Towers Watson en XL Catlin.

Tijdens de plenaire afsluiting kreeg FERMA-directeur Typhaine Beauperin de gelegenheid om het FERMA-congres onder de aandacht te brengen  dat op 8 en 9 oktober in Antwerpen wordt gehouden. Daarna vonden de uitreikingen plaats van de Edwin V. Meyer Award – aan de beste UVA-studenten Joanne Hildering van Aegon –  en de NARIM Award aan Pieter Jansen van Unilever. Het officiële programma werd afgesloten met een hilarische tweekamp onder leiding van Rens Merkelbach, waarbij de zaal verdeeld in twee kampen met elkaar de strijd aanging op het gebied van algemene en muziekkennis, rekenvaardigheden. Met als absolute hoogtepunt de sing along,  waarbij het ene deel van de zaal de Hazes-klassieker ‘Zij gelooft in mij’ ten gehore mocht brengen en het andere deel de gospel ‘Oh happy day’.  Geheel in de lijn met de woorden van Adri van der Waart eerder die dag had uitgesproken om  meer met elkaar samen te werken, liet de sector zien dat zij dit op zanggebied in elk geval al aardig in de praktijk weet te brengen.