Minister Ollongren stuurt brief aan Tweede Kamer over brandveiligheid seniorencomplexen

 

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft op 12 februari een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de brandveiligheid van seniorencomplexen. Aanleiding waren de vragen van Henk Krol (50plus) na het verschijnen van het artikel ‘Complexen met senioren niet brandveilig’ in de Telegraaf van 2 februari jl.

In haar reactie geeft de minister aan dat op grond van artikel 13 van de Woningwet gemeenten van bestaande gebouwen al mogen eisen dat deze aan nieuwbouweisen voldoenDe noodzaak van zo’n aanschrijving moet dan wel door de gemeente worden onderbouwd. Indien de gemeente Rotterdam van oordeel is dat een bepaald complex niet brandveilig genoeg is, heeft zij dus conform de huidige regelgeving de mogelijkheid om strengere eisen op te leggen. Ik heb daarnaast met de Brandweer Nederland en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland besproken of deze wettelijke mogelijkheid in het toekomstige Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) kan worden uitgebreid bij verbouw en transformatie van een gebouw. Ik zal dit in het BBL nader vorm geven. Voorts zullen in het BBL voor nieuwe woongebouwen zwaardere eisen tegen rookverspreiding worden opgenomen.”

Gemeenten kunnen volgens de minister verder in hun woonvisie een hogere urgentie benoemen voor het brandveilig maken van sociale huurwoningen voor ouderen, verzorgingstehuizen en voormalig tehuizen die zijn verbouwd tot zelfstandige woonruimte voor dezelfde doelgroep. Corporaties zijn verplicht in hun voorgenomen activiteiten naar redelijkheid bij te dragen. Vervolgens wordt dit vastgelegd in prestatieafspraken tussen gemeenten, corporaties én huurdersorganisaties. Ook huurdersorganisaties hebben daarmee de mogelijkheid deze thema’s hoger op de agenda te zetten. Ik zal in gesprek gaan met de gemeente Rotterdam om de huidige mogelijkheden voor het verbeteren van de brandveiligheid nader toe te lichten”, aldus Ollongren. .

 

Foto Rijksoverheid