Minder dodelijke verkeersongevallen in de EU

Het aantal verkeersdoden daalt wereldwijd, stelt Dekra in haar jaarlijkse Road Safety Report. In de VS neemt het aantal doden echter weer toe, vooral door het gebruik van smartphones tijdens het rijden.Wereldwijd sterven jaarlijks 1,25 miljoen mensen in het verkeer, constateert internationale expertorganisatie Dekra. In Europa ging het vorig jaar om 25.500 mensen: dat is 2,4%  procent minder dan in 2015 en 19 % minder dan 2010, meldt Automotive

Nederland staat in 2016 in Europa op de derde plaats waar het gaat om het minste aantal verkeersdoden per miljoen inwoners (33). Zweden staat daarin op 1, met 27. Roemenië is het onveiligste Europese land, met 99 dodelijke ongevallen per miljoen inwoners. Toch blijft het daarmee nog ruimschoots onder het gemiddelde over de hele wereld genomen, dat ligt op 127. Frankrijk was een van de weinige Europese landen waar het aantal ongevallen afgelopen jaar iets toenam. De oorzaken waren vooral hard rijden en alcoholgebruik, met name door jongere chauffeurs.In de EU vond 55%t van de ongevallen plaats op regionale wegen. 37% vond plaats in stedelijke gebieden en 8% op de snelweg.

De VS zag een forse toename van het aantal verkeersdoden. Van 2015 op 2016 nam het aantal 15 procent toe tot 40.000 doden. Bij 52 procent van de dodelijke ongevallen speelde de mobiele telefoon een rol. Veel Amerikanen rijden bovendien zonder gordel. In totaal is 90% van alle verkeersongevallen met dodelijke afloop te wijten aan menselijk falen, stelt Dekra.

Bron automotive