Daling aantal vuurwerkslachtoffers zet zich voort, wel meer kinderen gewond

De afgelopen jaarwisseling zijn 434 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de spoedeisende hulp, 8% minder dan vorig jaar, zo blijkt uit ondezoek van VeiligheidNL en de NOS onder alle ziekenhuizen in ons land.Met het nieuwste cijfer wordt de dalende tendens van de afgelopen jaren doorgezet. Vier jaar geleden waren er nog 700 vuurwerkslachtoffers. Dit jaar viel er opnieuw een dode, maar dat gebeurde niet tijdens de jaarwisseling, maar twee dagen ervoor.Het aantal slachtoffers onder de 15 steeg wel flink: van 99 vorig jaar naar 119 dit jaar. Twaalf kinderen liepen letsel op door gevonden vuurwerk. Bijna de helft van alle vuurwerkslachtoffers is jonger dan 20.

 

Net als vorig jaar zijjn oogletsel en brandwonden de meest vookomend eletsels. Kinderen liepen vaker brandwonden op dan oudere slachtoiffers, maar daarentegn minder vaak oogletsel. Knalvuurwerk is verantwoordelijk voor bijna de helft van de letsels. Dat is onevenredig veel, want het wordt maar door 20% van de klanten gekocht. Veel mensen kiezen voor zogeheten samengesteld (compound) vuurwerk. Daarbij hoeft maar één lont afgestoken te worden voor meerdere pijlen of vuurbollen. Dit type vuurwerk lijkt veiliger, want het leidt tot maar 1%van de letsels.

 

Dat het aantal slachtoffers dat op de SEH gezien wordt de afgelopen jaren sterk is gedaald, betekent niet dat er ook minder ernstig letsel is.De traumachirurgen lieten al eerderal weten dat zij dit jaar meer vuurwerkslachtoffers hebben geopereerd dan voorgaande jaren.Oogartsen zien net als vorig jaar ook nu weer een stijging van het aantal patiënten met oogletsel. Ditmaal hebben 108 patiënten samen 139 beschadigde ogen opgelopen, de meeste door legaal vuurwerk.De plastisch chirurgen voerden dit jaar minder amputaties uit dan voorgaande jaren. ”

Behalve bij de SEH’s hebben vuurwerkslachtoffers zich ook gemeld bij huisartsenposten, meestal met kleinere verwondingen. VeiligheidNL schat dat de huisartsenposten zo’n 700 vuurwerkslachtoffers hebben behandeld.De SEH’s zagen gezamenlijk 292 mensen met een alcoholvergiftiging, waarvan zeker 56 jonger dan 18 jaar. Dat is een stuk minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen waren er 365 gevallen van alcoholvergiftiging, waarvan ten minste 70 onder de 18 jaar.