Consumentenbond: Opstalverzekeraars zetten mes in vergoeding asbestschades

Opstalverzekeraars stellen zich in op het aanstaande verbod op asbestdaken. Omdat deze daken voor 1 januari 2025 vervangen moeten zijn, betaalt een aantal verzekeraars bij schade niet meer de volledige herstelkosten. Dat blijkt uit een rondgang van de Consumentenbond.

De Tweede Kamer stemde op 16 oktober 2018 in met een voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om het verbod op asbestdaken 1 jaar op te schuiven, naar 1 januari 2025.Met het oog op het komende verbod, passen Centraal Beheer, FBTO en Interpolis per 1 juli 2018 hun afschrijvingspercentages aan voor asbestdaken. Vindt een (gedekte) schade plaats in 2018, dan stellen deze verzekeraars de waarde vast op 25% van nieuwe dakbedekking of gevelbekleding van dezelfde soort. Daarna neemt dat verder af tot 20% (2019), 15% (2020), 10% (2021) en ten slotte 5% (2022 of later). Univé heeft sinds 1 januari 2018 een vergelijkbare regeling, maar die geldt uitsluitend voor zakelijke klanten.

Wet- en regelgeving

Reaal en nowGo hanteren bij het vaststellen van de vergoeding bij schade aan asbesthoudende dakbedekking en gevelbekleding een aftrek vanwege waardevermindering of veroudering door slijtage. Daarbij houden zij onder meer rekening met de leeftijd van de dakplaat, de conditie van het oppervlak door verwering én de wet- en regelgeving rondom asbesthoudende daken en gevelbekleding.

Klaverblad pakt het anders aan. Deze verzekeraar sluit asbest ‘in specifieke gevallen’ via een clausule uit. Een huiseigenaar die weet dat zijn woning asbest bevat, kan nog wel een opstalverzekering bij Klaverblad afsluiten. Maar afhankelijk van de situatie/hoeveelheid wordt dan het volgende uitgesloten:

  • Schade aan asbesthoudende dakbedekking en gevelbekleding.
  • Kosten voor het opruimen en/of saneren van asbest en asbesthoudende zaken (deze uitsluiting geldt niet na een brand of ontploffing).
  • De aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door asbest of asbesthoudende zaken.

Klaverblad is normaal gesproken een van de weinige verzekeraars waar asbestschade nog wél gedekt is op de aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt verder voor ABN Amro, ANWB, ASR, Ditzo, ING, Nationale-Nederlanden, Ohra, Unigarant en ZLM.

Nog eens 16 opstalverzekeraars laten weten nu geen afschrijvingsregeling of andere beperking te hebben voor asbestdaken. Maar er in de komende jaren wellicht wel een in te gaan voeren. In het juli-/augustusnummer van de Consumentengids, die op 3 juli verschijnt, lees je alles wat je moet weten over asbest.

Bron: Consumentenbond