Britse fietsdiefstallen nemen toe, vooral door gerichte acties van georganiseerde criminelen

De claims voor fietsdiefstal zijn de afgelopen drie maanden met 125% gestegen, blijkt uit de laatste gegevens van verzekeringsmaatschappij Urban Jungle. Het bedrijf zag een grote stijging van het aantal claims in de drie maanden voorafgaand aan oktober. De gegevens zijn afkomstig van claims van 20.000 klanten aan Urban Jungle. Hieruit blijkt dat de claims in Londen hoger zijn dan het nationale gemiddelde, namelijk met 129%.

Jimmy Williams, CEO van Urban Jungle, zegt dat de aard van de claims sterk de indruk wekt dat veel van de misdaad vooraf is gepland.  “De claims die we ontvangen zijn niet van mensen die hun fiets buiten een café of winkel hebben achtergelaten, of die zijn vergeten hem op slot te doen. Het zijn gevallen waarin criminelen duidelijk voorbereid zijn opgedoken, met daarvoor zorgvuldig gekozen gereedschap om sloten door te knippen, of fietsen met slot en al wegslepen. Sommige dieven gaan zelfs zo ver dat ze in achtertuinen springen of inbreken in  schuren. Criminelen hebben ook onderzocht hoe ze in de speciale fietsstallingen van gemeenten kunnen komen.”

Criminelen weten volgens hem hoe ze een dure fiets moeten spotten en kunnen die snel kwijt door ze online te verkopen. “Ze zijn georganiseerd, snel en efficiënt. Ze weten ook dat er momenteel een grote markt is voor fietsen, aangezien fietsen steeds populairder wordt, wat betekent dat de vraag het aanbod overtreft.”