BMT krijgt als eerste bedrijf erkenning van het Nautical Institute voor haar Navigation Assessment Services

BMT heeft als eerste bedrijf in de wereld een officiële erkenning gekregen van het in de maritieme gerenommeerde en gezaghebbende Nautical Institute  voor haar Navigation Assessment Services. BMT biedt de scheepvaartwereld deze diensten sinds 2015 aan en de vraag neemt alsmaar toe.

Jeroen de Haas, Managing Director, Surveys bij BMT zegt trots te zijn op het verkrijgen van een officiële erkenning door het Nautical Institute en ziet het als een bevestiging voor het werk dat zij doen en dat de verrichte werkzaamheden voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. “Ons team van experts is bijzonder gekwalificeerd om inzicht te bieden in alle aspecten van moderne scheepvaart, inclusief in het gebruik van geïntegreerde ‘brugsystemen’, het manoeuvreren van schepen in complexe transportsituaties en het doen van onderzoek naar effectieve managementtechnieken voor het brugpersoneel.” Naast deze erkenning hebben alle auditors van BMT, die zelf als master mariner opgeleid zijn en als zodanig gevaren hebben, ook reeds de accreditatie van DNV / GL doorlopen.

De hedendaagse scheepvaartwereld  staat voor een groot aantal nieuwe uitdagingen om de steeds groter wordende schepen veilig van de ene naar de andere haven te navigeren. Routes worden drukker bevaren, de kwaliteit van de bemanningen staat onder druk en systemen aan boord worden steeds complexer. Tegelijkertijd zijn de gevolgen van aanvaringen en aan de grond geraken in de loop der jaren toegenomen. Velen beweren dat dit soort incidenten voorkomen hadden kunnen worden als de procedures waren gevolgd, maar de ervaring heeft ons  geleerd dat de factor mens een grote rol speelt in de efficiency en veiligheid aan boord van schepen, iets dat niet kan worden beoordeeld door louter een schriftelijke  papieren audit maar waarvoor een fysieke controle ter plaatse nodig is.

De  gespecialiseerde  BMT-medewerkers voeren live-beoordelingen uit tijdens kustvaarten, geven een grondige evaluatie van het functioneren van navigatie officieren en zien toe op de uitvoering van het vaarplan, de naleving van regels ter voorkoming van aanvaring alsmede de procedures aan boord. Door gebruik te maken van de flexibele MATE © -technologie worden de uitkomsten van de audits op een overzichtelijke manier gekwantificeerd en gerapporteerd zodat tekortkomingen op een eenvoudige manier aangestuurd en gecontroleerd kunnen worden. Daarnaast sluiten de audits ook naadloos aan bij de vereisten voor een navigational assessment zoals die momenteel door de oil majors worden opgelegd ter voorkoming van ongevallen op zee.