ASR: Sterke resultaten 2017 overtreffen doelstellingen

 

‘2017 was voor a.s.r. een goed jaar. Wij zijn blij met de succesvolle afronding van de privatisering en de mooie resultaten, zoals de stijging van het operationeel resultaat, een robuuste solvabiliteit en een voorgesteld dividend van € 229,7 miljoen. Discipline in de uitvoering van onze strategie heeft ertoe geleid dat we al onze financiële doelstellingen voor de middellange termijn in 2017 hebben overtroffen:, zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten over de jaarcijfers.

Ook de vorderingen op de  niet-financiële doelstellingen stemmen  tot tevredenheid. “We hebben ons ook in 2017 ingezet om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat zien we bevestigd in de waardering die wij hiervoor ontvangen. De Net Promoter Score van klanten steeg afgelopen jaar van +36 naar +40 en bij intermediairs van +50 naar +57. De waardering uit zich ook in een toename van ruim 32% van het aantal verkochte Vernieuwd Voordeel Pakketten en in de 48% groei van premieomzet voor het WerknemersPensioen. Naast de waardering is ook de naamsbekendheid van a.s.r. onder klanten het afgelopen jaar toegenomen en wordt a.s.r. steeds meer herkend als een maatschappelijk betrokken verzekeraar. Dit zijn resultaten waar wij trots op zijn”, aldus Baeten, die verder aangeeft dat er een aparte afdeling is opgericht om versnelling te geven aan de digitale transformatie. “ Hierbij ligt de focus om in te spelen op de behoefte van klanten om steeds meer digitaal te communiceren. Met robotisering worden simpele processen verder geautomatiseerd waardoor medewerkers meer tijd krijgen voor meer complexe klantvragen. Tevens richt de afdeling zich op het beoordelen van nieuwe (insurtech) initiatieven en worden eigen initiatieven uitgetest en gebouwd.”

 

De verzekeraar zag in 2017 het operationeel resultaat stijgen met 17,2% tot € 729 miljoen (2016: € 622 miljoen[;  alle business segmenten dragen bij aan de stijging. De Combined ratio bedraagt 95,1%, een verbetering van 0,5%-punt (2016: 95,6%). In het segment Schade stijgt het operationeel resultaat met 26,5% tot € 172 miljoen, vooral als gevolg van de uitzonderlijk lage schadelast in de eerste helft van 2017.Het operationeel resultaat in het segment Leven stijgt met 13,2% tot € 633 miljoen, met name door hogere beleggingsopbrengsten. Het netto resultaat neemt toe met 37,5% tot € 906 miljoen (2016: € 659 miljoen), door hoger operationeel resultaat en hogere gerealiseerde beleggingsresultaten. De bruto geschreven premies in segment Schade gestegen met 6,0% tot € 2.579 miljoen, gedreven door groei van het aantal nieuwe klanten en premieverhogingen op de bestaande portefeuille. Het segment Leven daalt van € 2.013 miljoen naar € 1.453 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door het eenmalige effect van twee overgenomen portefeuilles in 2016.