APC Holland  breidt dienstverlening aan intermediair uit met inspecties en taxaties

APC Holland, de in Den Haag gevestigde assuradeur die zich richt op zakelijke schadeverzekeringen, gaat de dienstverlening aan het samenwerkende intermediair uitbreiden met  taxaties en risico-inspecties. Dat maakte directeur Paul Röthengatter bekend tijdens de recente bijeenkomst in Scheveningen waarbij een honderdtal intermediairs aanwezig waren. Voor de waardebepalingen van gebouwen en inventaris (taxaties) wordt  een samenwerking aangegaan met Troostwijk, waarmee APC Holland  naar eigen zeggen nog vóór de zomer ‘innovatieve oplossingen’ gaat aanbieden aan de relaties van makelaars en assurantiekantoren. Voor het verrichten van risico-inspecties heeft de assuradeur een oplossing gevonden in eigen huis. Per 1 mei a.s treedt Thomas Fanoy, onlangs met pensioen gegaan bij Lengkeek, Laarman & De Hosson, parttime in dienst als risico-inspecteur. Per dezelfde datum kan het intermediair ook milieuschadeverzekeringen sluiten in de volmacht, evenals een groot aantal complexe(re) risico’s voor onder meer kantoren, praktijkruimtes en detailhandel.

In zijn nieuwe rol gaat Fanoy risico’s professioneel inspecteren en desgewenst samen met het intermediair on the spot een goed preventieplan opstellen.  In zijn presentatie met als titel ‘Inspecties: een lust of een last?’ noemde hij als voordelen van risico-inspecties dat deze de acceptatie vereenvoudigen, premies en condities beter op elkaar kunnen woerden afgestemd, er een globale controle op de verzekerde waarde plaatsvindt en de verzekeraar zich bij schade niet kan beroepen op ‘dat wist ik niet’. Als mogelijke ‘last’ van risico-inspecties wees hij op het tijdrovende en op het kostenaspect en op de kans op een wantrouwende verzekerde (‘gelooft u mij niet?’) en het risico dat een risico-insectie kan leiden tot een premieverhoging, beperking van de condities en zelfs non-acceptatie.

Tijdens de intermediairbijeenkomst kwamen ook andere businesspartners aan het woord met wie APC Holland exclusief samenwerkt, onder wie Sergé Velraeds van Raedshuys Bedrijfsjuristen (over de APC Rechtsbijstandverzekering) en Ralph van Helden van Lloyd’s Benelux (over Lloyds). Verder gaf Pieter Benschop  van Arepa Benelux een toelichting op de verschillende  inspecties van elektrische installaties: NEN 3010  nieuwe installaties, NEN 3410 voor bestaande installaties (conform Arbo-regels) en VIER-Inspecties voor bestaande elektrische installaties ter beperking van het brandrisico. Als ’Top-risico’s’ voor (schade aan) elektrische installaties somde hij er een zevental op: ondeskundige uitbreidingen,ondeugdelijk of beschadigd elektrisch materieel, ouderdom, gewijzigd gebruik, achterstallig onderhoud, niet of niet regelmatig inspecteren van de installatie en/of geen tekeningen aanwezig. Hij sloot zijn presentatie af met enkele foto’s van (levens)gevaarlijke situaties die de specialisten van Arepa Inspexx in de praktijk van alledag zo nu en dan tegenkomen.