Woningaankopen door investeerders sinds 2013 niet meer zo laag

In de eerste helft van dit jaar hebben investeerders veel minder woningen opgekocht dan in voorgaande jaren. Investeerders kochten tussen januari en juli 10.384 woningen, het laagste aantal sinds 2013, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In de tweede helft van 2020 kochten ze nog meer dan 40.000 woningen en in de eerste helft van 2020 nog bijna 20.000.

Die forse daling volgt op de invoering van een hogere overdrachtsbelasting voor investeerders op 1 januari. Huizenkopers die niet zelf in hun pas verworven huis gaan wonen moeten sindsdien 8%  belasting betalen over de aankoopprijs van een huis. Mensen tot 35 jaar die hun eerste huis kopen betalen 0 % en anderen 2%.Die maatregel is bedoeld om woningbeleggers en investeerders af te schrikken en dat lijkt dus te werken. “Het effect van die hogere belasting is goed zichtbaar”, zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster.

Afgezet tegen het totaal aantal woningverkopen is de invloed van investeerders ook gedaald. Want in de eerste helft van dit jaar was nog maar 7,4% van alle woningtransacties een aankoop door investeerders. In de tweede helft van 2020, net voor de invoering van de hogere overdrachtsbelasting, was hun aandeel nog 20,9% en in de eerste helft van 2020 was dat 14%.Van alle woningen in Nederland is nu 8,6% in bezit van investeerders. Lokaal valt dat percentage een stuk hoger uit. In Amsterdam gaat het bijvoorbeeld om 21% en in Den Haag om 19%.

Bron Nos