Vertrouwen consument op hoogste punt in ruim 16 jaar

De stemming onder consumenten is in april opnieuw iets positiever, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen stijgt twee  punten en komt uit op 26. Dat is de hoogste waarde sinds februari 2001. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verbeterde.Met 26 ligt het consumentenvertrouwen in april ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten oordelen in april positiever over de economie dan in maart. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 50, tegen 47 in maart. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf aanden als over de economische situatie in het afgelopen jaar maanden verbeterde.De koopbereidheid neemt ook toe in april. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 10, tegen 8 in maart. Consumenten zijn positiever over hun eigen financiële situatie en vinden de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen.

Consumptie gezinnen groeit bijna 1% in februari

Consumenten hebben in februari 0,8 procent meer besteed dan in februari 2016, De groei is lager dan in de voorgaande maanden. Consumenten gaven vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen, zo blijkt uit de CBS Consumptieradar. Consumenten gaven aan voedings- en genotmiddelen 1,5% meer uit dan in februari 2016. Verder gaven ze maar iets meer uit aan duurzame goederen. Consumenten hebben vooral meer besteed aan woninginrichting. Daarentegen gaven ze minder uit aan voertuigen en huishoudelijke apparaten.Consumenten hebben in februari nauwelijks meer uitgegeven aan overige goederen. Ze hebben minder gas verbruikt dan een jaar eerder.Ten slotte gaven consumenten aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 0,9% meer uit dan in februari 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.