Vakantiegangers pakken vaker vliegtuig dan auto; trein in opkomst

Nederlanders gaan voor het eerst vaker op vakantie naar het buitenland met het vliegtuig dan met de auto.Afgelopen jaar waren er 10,1 miljoen vliegvakanties, tegenover 10 miljoen vakanties met de auto, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme. Het aantal vliegreizen nam het afgelopen jaar toe met 3% terwijl het aantal autoreizen met een zelfde percentage afnam. Volgens het onderzoek is het aantal treinvakanties toegenomen met 27%.

Een andere uitkomst is dat Nederlanders opvallend minder vaak naar landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje met vakantie gaat maar dat  toeristen vaker naar plekken buiten Europa gaat, zoals Bali en Florida. In totaal waren er vorig jaar 39,9 miljoen vakanties. 17,4 miljoen reizen gingen naar eigen land, vooral naar de Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden. Het aantal overnachtingen nam wel af met 10 %.

Bij de buitenlandse bestemmingen, in totaal 22,4 miljoen, blijft Duitsland met bijna 3,6 miljoen reizen het populairst. Frankrijk en Spanje (2,6 miljoen) volgen daarna, gevolgd door België (1,7 miljoen) en Italië, met 1,3 miljoen vakanties. In totaal is 84% van de Nederlanders vorig jaar op vakantie gegaan. De gemiddelde Nederlander ging drie keer op reis.