Statistisch Nieuwsbericht DNB: Nederlandse beleggers trekken zich terug op hun thuismarkt tijdens coronacrisis

Nederlandse beleggers hebben zich in april 2020 sterk teruggetrokken op hun thuismarkt. Nederlandse beleggers kochten netto 29 miljard euro aan binnenlands schuldpapier, tegenover verkopen van 10 miljard euro aan buitenlands schuldpapier. Nederlandse bedrijven plaatsten tevens voor een recordbedrag (42 miljard euro) aan bedrijfsobligaties in april 2020.

In april 2020 kochten Nederlandse beleggers netto 29,3 miljard euro aan binnenlands geld- en kapitaalmarktpapier. Ook in maart 2020 deden beleggers grote binnenlandse aankopen (9,3 miljard euro). Vóór de coronacrisis werden Nederlandse posities nog afgebouwd. In januari en februari 2020 was sprake van netto verkopen van respectievelijk 5,1 miljard euro en 188 miljoen euro. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van DNB, gebaseerd op rapportages over zo’n 85% van het Nederlandse effectenbezit

De maandelijkse aankopen van Nederlands schuldpapier in april 2020 zijn omvangrijk en betreffen circa 7,2% van de binnenlandse schuldpapierportefeuilles van particuliere en institutionele beleggers, ten opzichte van de posities begin april 2020. Deze aankopen waren geconcentreerd bij Nederlandse bedrijfsobligaties (23,5 miljard euro), terwijl tevens voor 5,8 miljard euro aan staatsschuld is aangekocht.

Een verklaring voor de grote binnenlandse aankopen is de terugtrekking uit het buitenland naar Nederland tijdens de coronacrisis. In april 2020 verkochten Nederlandse beleggers voor 10,6 miljard euro buitenlands geld- en kapitaalmarktpapier, terwijl in het hele eerste kwartaal van 2020 maandelijks buitenlandse posities zijn uitgebreid met netto aankopen (12,0 miljard euro). In april 2020 verkochten Nederlandse beleggers vooral netto schuldpapier uitgegeven door Italië (5,2 miljard euro), Duitsland (3,8 miljard euro) en Verenigde Staten ( 2,0 miljard euro).

Recorduitgiftes bedrijfsobligaties in april

Een andere verklaring voor de grote aankopen van Nederlands schuldpapier is de omvang van Nederlandse schulduitgiftes door zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven in april 2020. Mede gedreven door de Covid-19-pandemie en het pandemienoodaankoopprogramma waren de uitgiftes van schuldpapier historisch hoog met netto emissies van respectievelijk 22,5 miljard euro en 44,6 miljard euro op de geld- en kapitaalmarkt. De netto emissies van bedrijfsobligaties bedroegen zelfs 41,5 miljard euro, de grootste maandelijkse uitgiftes ooit sinds het begin van de metingen in 1989

Hoge winsten voor Nederlandse aandelenbezitters in april

Door wereldwijde koersstijgingen waren de winsten op aandelen aanzienlijk in april 2020. Nederlandse beleggers behaalden koerswinsten van 47 miljard euro (10,6% maand op maand) op hun aandelenbezit. Meer dan de helft van de winst ( 25 mld euro ) is gemaakt door aandelenbeleggingen in de Verenigde Staten.