Spectaculaire daling aantal verkochte superjachten

S

De verkoop van schepen van 30 meter of langer is in 2022 met 35% gedaald. Er werden 202 nieuwe superjachten geleverd en 326 grote boten tweedehands verkocht. Toch is er niet direct reden tot paniek: aan de cijfers hangt vooral de conclusie dat 2021 een exceptioneel goed jaar was. En dat de markt dit jaar weer in gebruikelijk kalm vaarwater is beland, meldt Quote.

Met 202 schepen die nieuw uit de dok kwamen en de 326 exemplaren die in gebruikte staat werden verkocht, ligt de handel op een vergelijkbaar niveau als 2018, 2019 en 2020. Wie denkt dat de markt water maakt, heeft het dus mis, zo leren de statistieken van Superyacht Times.

Niet verwonderlijk zijn vooral de kleinere schepen in trek. Meer dan de helft van de nieuw te bouwen superjachten blijft qua lengte onder de 40 meter. Slechts twaalf schepen waren langer dan 80 meter. Bij de tweedehandsjes blijkt zelfs 60% in de categorie ‘ kort’ te vallen, slechts 9 jachten waren minimaal 80 meter. Hoewel er na de inval in Oekraïne natuurlijk een aantal schepen van Russische miljardairs aan de ketting is gelegd, en een enkel schip al in de verkoop is gegaan , is de invloed van de sancties tegen Russische rijken nog niet echt in de verkoopcijfers zichtbaar.

Bron Quote