Productie industrie 10% lager in november

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 10,0% lager dan in november 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in november minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de transportmiddelenindustrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste productietoename.

Productie daalt in november

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november daalde de productie met 0,8%.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen. In november 2023 lag de productie op het laagste niveau in 3 jaar.