Producentenvertrouwen daalt opnieuw

Producenten in de industrie waren in augustus 2018 voor de derde maand op rij minder positief dan een maand eerder. Het vertrouwen ging van 6,3 in juli naar 5,9 in augustus, maakt het CBS bekend. Producenten waren vooral minder positief over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid.

Het vertrouwen ligt in augustus nog wel ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,8). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014hebben positief gestemde ondernemers de overhand.  roducenten in de industrie waren in augustus iets minder positief over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Hun oordeel over de voorraden gereed product was echter iets positiever.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Al meer dan een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in augustus voor de zesde maand op rij het meest optimistisch. Het optimisme onder ondernemers in deze bedrijfstak was wel minder groot dan in juli.e gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 3,4% hoger dan in juni 2017. De stijging is wat groter dan in mei (3,2%.  Al bijna drie jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de elektrische-apparatenindustrie groeide in juni 2018 het sterkst.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse producenten (Ifo-index) steeg in augustus voor het eerst in zeven maanden. De indicator ligt ruim boven het langjarig gemiddelde. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juni ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder.

Afzetpriujzen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 5,4% hoger dan vorig jaar, meldt het CBS. De prijsstijging is iets groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 5,0% duurder dan een jaar eerder.De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juli ruim 40% duurder dan in juli 2017. Deze prijsstijging is gelijk aan een maand eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli bijna 10% hoger dan een jaar eerder. In juni waren chemische producten ruim 7% dan in juni 2017.
Ook de prijzen van de auto-, de kunststof- en rubberindustrie, de metaalproducten-, de machine-, en de elektrotechnische industrie lagen hoger dan in juli 2017. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder. Vergeleken met juni zijn de afzetprijzen van de industrie in juli gelijk gebleven. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,1% prijzen op de buitenlandse markt veranderden niet.