Portemonnee gevonden? Niet in alle steden brengt men die netjes terug

Er bestaan forse regionale verschillen als het op de bereidheid om een gevonden portemonnee te retourneren aankomt. Zo wordt in Leiden, naar verhouding, tien maal zo vaak een portemonnee als gevonden opgegeven, als in Deventer. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat analyseerde waar in Nederland gevonden portemonnees het vaakst online worden geregistreerd door vinders.

Leiden eerlijkste stad

Het kan iedereen overkomen: zijn of haar portemonnee kwijt raken. Hoe groot de kans is dat je deze weer terug krijgt, lijkt echter af te hangen van je woonplaats. Online winkelcentrum beslist.nl analyseerde gedurende tien weken de meldingen van gevonden portemonnees op online platforms, waar het grootste deel van de Nederlandse gemeenten mee samenwerkt.

In Leiden werden tijdens de meetperiode naar verhouding de meeste portemonnees aangemeld. Met 31 portemonnees per 100.000 inwoners behaalt de Sleutelstad een uitstekende 9 in de index. Amsterdam is de verrassende nummer twee en ook in Groningen en Den Haag werd verhoudingsgewijs vaak naar de rechtmatige eigenaar van een portemonnee gezocht.

Dit staat in schril contrast met Zoetermeer, dat een teleurstellende 0 behaalde. Hier werd tijdens dezelfde meetperiode namelijk slechts een enkele portemonnee aangemeld. Inwoners uit Zoetermeer zijn dus een stuk minder eerlijk – óf ze zijn 39 maal zuiniger op hun portemonnee dan Leidenaren.

1.190 portemonnees uit 2020 nog zonder eigenaar

Een deel van de duizenden teruggebrachte portemonnees werd niet opgehaald door hun eigenaar. Zo zijn meer dan honderd portemonnees, die vorig jaar werden verloren in Amsterdam en Utrecht, nog niet opgeëist.

Momenteel zijn meer dan 250 gemeenten actief op online platformen voor verloren en gevonden voorwerpen. In 74% van de gemeenten zijn het afgelopen jaar één of meer portemonnees niet opgeëist. In 12% van deze gemeenten liggen er zelfs nog 10 of meer portemonnees te wachten op hun rechtmatige eigenaar.

Het volledige onderzoek met een overzicht van niet opgeëiste portemonnees is te vinden op https://www.beslist.nl/info/eerlijkheidsonderzoek.html