Ondernemersindex: Ondernemende studenten kiezen vaakst voor Open Universiteit

Vergeleken met het aantal studenten per universiteit, heeft de Open Universiteit de meeste ondernemers opgeleid van de 14 grootste Nederlandse universiteiten. 4,1% van alle alumni van deze universiteit is een eigen onderneming begonnen. Met behulp van LinkedIn’s Alumni Search onderzocht online winkelcentrum beslist.nl welke Nederlandse universiteiten de meeste ondernemers hebben voortgebracht van 1950 tot en met afgelopen collegejaar. Verder werden de populairste studierichtingen en werkvelden in kaart gebracht. 

Universiteiten met meeste ondernemers

Naast de Open Universiteit hebben ook relatief veel oud-studenten van de Tilburg University en Erasmus Universiteit (beide meer dan 2%) ervoor gekozen een eigen onderneming op te starten. De TU Eindhoven (0,7%) en de Maastricht University (1,1%) scoren juist het laagst van de 14 grootste Nederlandse universiteiten.

Qua absolute aantallen, zijn het juist de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen die de meeste ondernemers hebben opgeleid. Dit zijn tevens de universiteiten in Nederland met de meeste studenten.

Populairste studierichtingen

Dat veel studenten het opzetten van een eigen onderneming ambiëren, is duidelijk terug te zien in de keuze voor zijn of haar studierichting. De afgelopen 70 jaar waren opleidingen op het gebied van economie en bestuur het populairst. Dit zijn bij 10 van de 14 onderzochte universiteiten de richtingen waarvan de meeste alumni actief zijn op LinkedIn. 

In Nederland gaan de meeste alumni na hun studie werken in de business development (16,5%), het onderwijs (10%), de grote industrie en de zorg (beide 9%). Bij de Nederlandse afstudeerders zijn accounting, product management en administratieve beroepen het minst in trek (minder dan 1%). 

Meer over het onderzoek is te bekijken op: https://www.beslist.nl/info/universiteiten-onderzoek.html