Ondernemers industrie opnieuw minder positief

De ondernemers in de industrie waren in mei minder positief. Het producentenvertrouwen ging van 3,0 in april naar 2,1 in mei, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat de producenten minder positief waren over de orderportefeuille.

Het producentenvertrouwen ligt boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van 1,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd.

Oordeel orderpositie, verwachte bedrijvigheid en voorraden verslechtert

Ondernemers waren vooral minder positief over de orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief. Hun oordeel over de voorraden gereed product was negatiever.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet.Een deelindicator was echter negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producentenvertrouwen daalt in de meeste industriële bedrijfsklassen

In de meeste branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen in mei. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren het meest negatief.De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 4,0% lager dan in maart 2022. Ook in de twee voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in mei verslechterd (volgens de IFO-index). Ze waren een stuk negatiever over hun toekomstige bedrijfssituatie en ook minder positief over hun huidige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens Destatis in maart 3,6% hoger dan een jaar eerder.

Daling afzetprijzen industrie in april

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april gemiddeld 2,3% lager dan in april 2022, meldt het CBS. Dat is de eerste prijsdaling in ruim 2 jaar.De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In april 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 76 euro, 22% minder dan een jaar eerder. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 74 euro. Dat was 27% minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 21,3% goedkoper dan in april 2022. In maart lagen de prijzen 21,2% hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 13,4% lager dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 4,6% lager dan in maart 2022.In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in april hoger dan een jaar eerder.

De afzetprijzen van de industrie zijn in april ten opzichte van maart met 0,1% gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 0,5%, terwijl de prijzen op de binnenlandse markt daalden met 0,9%.