Omzetstijging in auto- en motorbranche minder groot

De auto- en motorbranche boekte in het derde kwartaal van 2023 vergeleken met een jaar eerder een omzetstijging van 10,4%. Dat is minder dan in het tweede kwartaal, toen de omzetstijging nog 33,7% was. Openstaande orders die in het tweede kwartaal nog nageleverd werden en toen nog voor extra omzet zorgden, zijn inmiddels weggewerkt. Daarnaast is de groei van de verkoop van elektrische voertuigen niet meer zo groot als in het tweede kwartaal. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.


De deelbranche handel en reparatie van personenauto’s boekte de grootste omzetstijging in de auto- en motorbranche in het derde kwartaal van 2023 (13,1%). De importeurs haalde een omzetstijging van 12,1%.De omzet van de zwaardere bedrijfsautobranche en de gespecialiseerde reparatiebedrijven steeg met dubbele cijfers ten opzichte van een jaar geleden, met respectievelijk 11,8% en 10,2%. De branche handel in onderdelen noteerde een omzetstijging van 2,5% en bij de motorenhandel en reparatie daalde die met 13,3%.

Ondernemersvertrouwen weer minder positief

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was -14,8 aan het begin van het vierde kwartaal van 2023. Begin derde kwartaal was het ondernemersvertrouwen nog – 10,0.

Vergeleken met andere branches hebben ondernemers in de auto- en motorbranche ook minder vertrouwen. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 was het ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken -10,1.

Gespannen arbeidsmarkt in auto- en motorbranche

De arbeidsmarkt blijft ook bij de auto-en motorbranche gespannen. Ongeveer 50% van de bedrijven zei aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Aan het begin van het derde kwartaal was dit ongeveer 47%.Het aantal vacatures is wel weer iets afgenomen. In het derde kwartaal waren er 8,900 vacatures. In het tweede kwartaal van 2023 waren dit er 9,300.

Bron: CBS, EIB,KVK,MKB-Nederland