Omzet transportsector in 2021 hoger dan in 2020 en 2019

In 2021 was de omzet van de transportsector ruim 15% hoger dan vorig jaar en ruim 2% hoger dan in 2019. Het vervoer over land en de luchtvaart bleven hierbij achter. Deze twee deelmarkten bestaan deels uit het personenvervoer, dat de grootste omzetdaling van de sector door coronamaatregelen te verwerken kreeg. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De omzet van de transportsector is in het vierde kwartaal van 2021 met 24% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Op de post- en koeriersdiensten na, was er een omzetstijging in alle deelmarkten. De totale omzet was ook hoger dan in het vierde kwartaal van 2019.

Omzet vervoer over water ruim 30 procent hoger

De omzet in het vierde kwartaal in het vervoer over water steeg met ruim 30% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zowel in de zeevaart als in de binnenvaart was deze stijging te zien, vooral door hogere prijzen. Voor de zeevaart waren dit de prijzen op de wereldmarkt. Voor de binnenvaart kwam dit voor een groot deel door de vrachttarieven, maar ook de waterstanden speelden een rol.

Omzet personenvervoer nog onder niveau 2019

De personenvervoerders zijn nog niet hersteld van het omzetverlies door de coronamaatregelen. Door de lockdowns tijdens de coronapandemie daalde de omzet bij de personenvervoerders naar een ongekend laag niveau. In de afgelopen 2 jaar werden de maatregelen geregeld bijgesteld en versoepeld, maar dit heeft in 2021 nog niet geleid tot een herstel van de omzet.

Aantal vacatures neemt toe, aantal faillissementen neemt af

De transportsector heeft steeds meer moeite om personeel te vinden. Vorig jaar had de sector gemiddeld 8,400 openstaande vacatures. Dat is in 2021 gestegen naar bijna 14.000 openstaande vacatures. Vooral in de laatste twee kwartalen van 2021 was het moeilijker om personeel te vinden. Dit is ook terug te zien in de verwachting voor het eerste kwartaal van 2022; bijna 12% van de bedrijven denkt dan minder personeel in dienst te hebben.Het aantal uitgesproken faillissementen is van 214 bedrijven in 2020 afgenomen naar 130 bedrijven in 2021.