Omzet horeca stijgt met bijna drie procent in derde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal met 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) nam echter nauwelijks toe ( 0,1%). Zowel in het derde kwartaal als in het kwartaal ervoor golden er geen coronamaatregelen voor de horeca.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 21,7% hoger. Het volume was 11,9% hoger. Vorig jaar had de horeca tijdens het derde kwartaal nog wel last van coronamaatregelen.

Omzet hotels neemt toe

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het derde kwartaal van 2022 met 7% ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 10,8% meer om dan in het voorgaande kwartaal. Zowel het aantal overnachtingen als de prijzen stegen. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, daalde in het derde kwartaal met 2,2%.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het derde kwartaal 1,1% meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 5,2% en die van fastfoodrestaurants met 1,9%. Bij restaurants bleef de omzet gelijk, terwijl de omzet van cafés daalde met 0,9 %.

Omzet horeca bijna 22 procent hoger dan jaar eerder

In het derde kwartaal van 2022 lag de omzet van de horeca 21,7% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De forse groei komt onder meer doordat in het derde kwartaal van vorig jaar de horeca nog te maken had met een restant aan coronamaatregelen en door prijsstijgingen.Hotels boekten in het derde kwartaal 54,3% meer omzet dan een jaar eerder. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 7,6% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

De omzet van de cafés groeide in het derde kwartaal met 20,6%. Bij restaurants was de omzet 10,9% hoger dan een jaar eerder. Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 13,2% vergeleken met het derde kwartaal van 2021. Kantines en cateringbedrijven ten slotte, zetten 38,5% meer om dan een jaar eerder. Dat is op de hotels na de grootste omzetstijging van alle horecabranches.

Sentiment horecaondernemers slaat om

Het ondernemersvertrouwen in de horeca nam aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 verder af. Het vertrouwen daalde van 15,5 begin derde kwartaal naar -12,2 begin vierde kwartaal. Dat is de grootste daling van alle branches. Horecaondernemers waren onder meer negatiever over de verwachte omzet en het economisch klimaat in de komende drie maanden vergeleken met een kwartaal eerder.