Omzet horeca stijgt bijna twee procent in tweede kwartaal

 
De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 2%  ten opzichte van het vorige kwartaal  en met 9,1% in vergelijking met een jaar eerder. De grootste stijging in 12 jaar. Ook de volumetoename, van 6,3%, was in de afgelopen twaalf jaar niet eerder zo groot. Zowel fastfoodrestaurants, restaurants, hotels als cafés behaalden meer omzet dan een jaar eerder, meldt het CBS.
De omzet van de horeca neemt al ruim vier jaar onafgebroken toe. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg in het tweede kwartaal met ruim 0,5%.Alle onderdelen van de horeca hebben in het tweede kwart o.aal meer omgezet dan in het vorig kwartaal. Ook gecorrigeerd voor prijsstijgingen is sprake van omzetgroei. De horecabedrijven hebben meer consumpties en overnachtingen verkocht.
Fastfoodrestaurants, waaronder ook snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons, realiseerden met 2,5% de grootste omzetstijging. De omzet van fastfoodrestaurants nam voor het zevende kwartaal op rij toe. Het volume, het aantal verkochte consumpties, nam met 1,8%. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het tweede kwartaal met 2,2% gestegen. Hotels zetten 1,8% meer om dan in het eerste kwartaal en ontvingen zowel meer toeristen als zakelijke klanten. De omzet van restaurants nam met 1,2% toe en het volume met 0,4%. Vorig kwartaal steeg de omzet van restaurants met 3,2%.