Omzet horeca groeit bijna 3% in eerste kwartaal

De omzet van hotels, restaurants, snackbars en cafés steeg in het eerste kwartaal van 2017 met bijna 3% ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al vier jaar onafgebroken toe. Ook het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, nam in het eerste kwartaal toe.Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 4,5%, het sterkst ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is voor hotels bovendien de grootste omzetstijging in bijna vier jaar tijd.

Restaurants zetten in het eerste kwartaal 4,2% meer om dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het volume, de voor prijsontwikkelingen gecorrigeerde omzet, steeg met 3,7%. De omzet van snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, nam met 0,9% toe in het eerste kwartaal.De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het eerste kwartaal met 0,6% gestegen. In het voorgaande kwartaal nam de omzet nog met 0,6% af. De omzetstijging van cafés is in het eerste kwartaal vooral te danken aan hogere prijzen, het volume bleef gelijk.

De horeca heeft in het eerste kwartaal bijna 8% meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2016. Het volume was gemiddeld bijna 6% hoger dan een jaar eerder. Zowel hotels, restaurants, snackbars als cafés behaalden meer omzet dan een jaar eerder.