Omzet groothandel groeit verder

 

De omzet in de groothandel is in het tweede kwartaal van 2017 met 6,6% gestegen. In alle sectoren nam de omzet toe. Het ondernemersvertrouwen steeg verder en er waren weinig faillissementen. Dat meldt het CBS in de Kwartaalmonitor groothandel. De oliehandelaren boekten 8,6% meer omzet dan een jaar eerder. Het afgelopen jaar stabiliseerde de olieprijs, waarna de omzet in de oliehandel minder hard fluctueerde. De omzetgroei van de oliehandel was afgelopen kwartaal vergelijkbaar met die van de gehele groothandel.
De omzetgroei van de handelaren in metaal en erts lag een stuk hoger dan de groei van de gehele groothandel. Mede door hogere prijzen op de metaal- en ertsmarkt steeg de omzet met 22%.

Exclusief de oliehandel nam de omzet in alle sectoren toe. Naast de groei bij de grondstoffenhandel stuwden ook de handelaren in consumentengoederen en de leveranciers van ICT-apparatuur de omzet. Er was meer vraag naar cosmetica en speelgoed. De handel in speelgoed groeit al twee jaar onafgebroken. In het tweede kwartaal groeide de vraag naar speelgoed met 17%. De omzet in de handel in consumentenartikelen steeg met 7,8.

Voor de zuivelhandelaren kwam in de eerste kwartalen van 2017 een einde aan een periode van bijna twee jaar omzetkrimp. De omzetdaling hing samen met een sterke daling van de producentenprijzen van zuivel. In twee jaar tijd daalden de prijzen met meer dan een vijfde. Deze prijsdaling vond plaats rond de afschaffing van het melkquotum in april 2015.Sinds het tweede kwartaal van 2016 stijgen de zuivelprijzen weer, waarna de omzet in de zuivelhandel begin 2017 voor het eerst in ruim twee jaar hoger was dan een jaar eerder. Met 18,5% meer omzet in het tweede kwartaal zette het herstel stevig door.

Ook de verwachtingen bleven in het tweede kwartaal op peil. Het vertrouwen van de handelaren nam verder toe. Dit verbeterde sentiment valt samen met het laagste aantal faillissementen in jaren. In het tweede kwartaal van 2017 maakten 95 handelaren de weg naar de curator. Dit is het laagste aantal faillissementen sinds het begin van de crisis in 2008.