Omzet groothandel groeit tien kwartalen op rij

In het vierde kwartaal van 2017 heeft de groothandel 2,9% meer omgezet dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het tiende kwartaal op rij dat de omzet in de groothandel groeit. Wel is de groei vergeleken met begin 2017 fors afgenomen. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor groothandel. Over heel 2017 steeg de omzet in de groothandel met 6 procent ten opzichte van 2016. Voor alle sectoren geldt dat zowel de jaaromzet als de omzet in het laatste kwartaal hoger uitviel, met uitzondering van de groothandel in landbouwproducten
Net als in het derde kwartaal deden vooral de groothandelaars in zuivel en landbouwmachines en de toeleveranciers aan de industrie het erg goed. Maar ook de omzet van de groothandel in sportartikelen en die in glas en aardewerk groeide sterk. De omzet van de groothandel in landbouwproducten, daarentegen, daalde fors..Doordat ook dit kwartaal de graanprijs weer daalde, was de omzet van de groothandel in landbouwproducten bijna 16% minder dan in het vierde kwartaal in 2016. De groothandelaren in granen zagen de omzet met bijna een kwart dalen. Op jaarbasis was de daling minder dramatisch: -7% in de groothandel in granen en -3,7% in de landbouwproducten, vergeleken met 2016. 
In 2017 was de melkprijs hoger dan in 2016. De omzet in de zuivelgroothandel groeide dan ook met ruim 14%. In het vierde kwartaal nam de omzet iets minder toe en kwam uit op ruim 10% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2016. De groothandel in landbouwmachines zette 12 procent meer om dan in dezelfde periode in 2016. Op jaarbasis was in 2017 de omzet ruim 6% hoger dan in 2016. De vraag naar landbouwmachines blijft nu al vier kwartalen toenemen in zowel binnen- als buitenland.

Foto CBS