Omzet detailhandel 3,5 procent hoger in maart

De detailhandel heeft in maart 3,5% meer omgezet dan in maart 2019, meldt het CBS. Het verkoopvolume lag 2% hoger. De foodsector realiseerde een hogere omzet, de omzet van de non-foodsector kromp. Daarnaast is online bijna 29% meer omgezet.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronacrisis hebben een groot, wisselend effect gehad op de detailhandel in maart. Zo noteerden winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren de grootste omzetstijging sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005, terwijl kleding- en schoenenwinkels een ongekend omzetverlies leden. Supermarkten en drogisterijen deden goede zaken in maart.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in maart. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 0,8% hoger dan in maart 2019.

Omzet non-foodwinkels 8% lager

De omzet van de winkels in non-food kromp in maart met 8%. Dat is de grootste omzetdaling na maart 2013 (-11,6%). Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8,1% lager dan een jaar eerder.

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de drogisterijen realiseerden in maart de grootste omzetstijging sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde omzetontwikkelingen in januari 2005. Dat gold ook voor de winkels in consumentenelektronica en witgoed. De winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in recreatie-artikelen hebben aanzienlijk minder omgezet dan een jaar eerder. De winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels leden het grootste omzetverlies sinds 2005.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart 12,2% meer omgezet dan in maart 2019. Dat was de grootste omzetstijging sinds 2005. Het verkoopvolume groeide met 9,3%. De omzet van de supermarkten lag 13,1% hoger dan een jaar eerder, die van de speciaalzaken 4,9%.

Online omzet bijna 29% hoger

De online omzet was in maart 28,8% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds de publicatie van de internetverkopen in januari 2014 is de groei niet zo sterk geweest. Webwinkels hebben 24,4% meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 35,4%. In juli 2018 was de groei met 36,9% nog wat hoger.

Afzetprijzen industrie bijna vier procent lager in maart

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart gemiddeld 3,8% lager dan in maart 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 0,9% duurder dan een jaar eerder.

In maart 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 31 euro. Dat is bijna 48% minder dan een jaar eerder. In februari 2020 was de prijs voor een vat ruwe olie 51 euro, 10,5% lager dan in februari 2019.De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in maart 41,5% goedkoper dan in maart 2019. In februari lagen de prijzen 6,6% lager dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 6,7% lager dan een jaar eerder. In februari was de prijsdaling 2,0%.In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart 2020 hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met februari zijn de afzetprijzen van de industrie in maart met 3,9% gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt daalden met 2,3%, die op de buitenlandse markt met 5,2%.