Nederlandse personenautomarkt één van de snelst groeiende in de Europese Unie

In het eerste kwartaal van 2017 werden in Nederland meer dan 120.000 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Ten opzichte van een jaar eerder was dit een groei van 70%, waardoor Nederland behoort tot één van de snelst groeiende personenautomarkten van Europese Unie (EU).

Overall groeide het aantal registraties in de EU afgelopen kwartaal met 27%. In totaal werden 4,3 miljoen nieuwe personenauto’s geregistreerd. Enkel in Griekenland groeide het aantal registraties harder dan in Nederland met 102%. Daarentegen is de Griekse markt aanzienlijker kleiner: met 21.000 registraties vormt het slechts een half procent van het totaal in de EU. Nederland is met bijna 3% het 8e land in omvang. De top-5 landen zijn goed voor drie kwart van alle nieuw geregistreerde auto´s, de top-10 voor bijna 90% van het totaal.

Wanneer we kijken naar het relatief aantal nieuwe registraties eindigt Nederland aanzienlijk lager op de ranglijst. Afgelopen jaar werden per 1000 Hollandse huishoudens 51 nieuwe personenauto’s geregistreerd ten opzichte van 67 in heel de EU. Nederland scoort opvallend genoeg dus lager dan landen zoals Tsjechië en Slovenië. Alle andere landen in de top-10, behalve Polen, hebben relatief meer registraties per huishouden dan Nederland

Bron Baken Adviesgroep: