Mkb’ers eisen betaling binnen dertig dagen door grote bedrijven

Grote ondernemingen moeten hun rekeningen niet binnen zestig maar dertig dagen betalen. Daarvoor pleit MKB-Nederland dinsdag in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Nu komen volgens de ondernemersvereniging veel kleine en middelgrote bedrijven in de knel omdat ze lang op hun geld moeten wachten. Keijzer zou de wettelijke betaaltermijn dan ook moeten verlagen.

De grote bedrijven zijn sinds 1 juli 2017 wettelijk verplicht kleinere leveranciers binnen zestig dagen te betalen. Het kwam neer op een aanscherping, maar die lijkt niet helemaal te zijn geslaagd. Na jaren van dalingen is de wachttijd weer toegenomen tot boven de veertig dagen.

‘In de wet staat expliciet dat grote bedrijven een betaaltermijn van zestig dagen mogen hanteren naar het mkb’, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. ‘Die zestig dagen is hiermee als nieuwe norm in de markt gezet. We zien dat grote bedrijven opschuiven naar die nieuwe norm. Daar hebben we bij de invoering van deze wet steeds voor gewaarschuwd.’

Tegenvallers opvangen

De slechte betaalmoraal van klanten brengt mkb-bedrijven in financiële problemen. ‘De meeste ondernemers werken vanuit de vrije kasstroom’, legt Vonhof uit. ‘Die geven pas geld uit als het op hun rekening staat. Anders moeten ze lenen en laat dat nu best lastig zijn.’ Ondernemers met slecht betalende klanten zijn niet in staat investeringen te doen of tegenvallers op te vangen.

Hij vreest dat grote bedrijven dan hun kleinere leveranciers opnieuw voor het blok zullen zetten, net als in de vorige economische crisis gebeurde. Leveranciers werden onder druk gezet om langere betalingstermijn te accepteren. Of grote ondernemingen wilden alleen op tijd betalen als daar een korting van 10% tot 15% op de factuur tegenover stond.

Ook langere betaaltermijnen, van negentig of zelf honderdtwintig dagen, komen nog steeds voor. In contracten kunnen bedrijven die ongeveer even groot zijn nog andere afspraken maken. De overheid is wel beter gaan betalen, zegt Vonhof. Voor de overheid geldt al een betaaltermijn van dertig dagen. Vonhof: ‘We zien dat de rijksoverheid het best goed doet. Lokaal wisselt het nogal, maar ook daar gaat het gemiddeld beter.

Bron FD